За главния прокурор Сотир Цацаров обратното броене вече започна. На

...
За главния прокурор Сотир Цацаров обратното броене вече започна. На
Коментари Харесай

Отново въпросът КОЙ: Започват номинациите за главен прокурор

За основния прокурор Сотир Цацаров противоположното преброяване към този момент стартира. На 15 юли Висшият правосъден съвет откри процедурата за избор на негов правоприемник, който да го размени след приключването на мандата му през януари 2020 година Малцина имат вяра, че изборът е напълно в ръцете на кадровиците на правосъдната власт.

Последните години дадоха доста доказателства по-скоро за противоположното – главните политически сили ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи бяха монолитно единни против премахването на руския модел в прокуратурата, съгласно който ръководителят на държавното обвиняване е единствената обществена фигура с неограничена власт и на практика недостижим. Той държи всички в ръцете си – само че и те него. Неудобните на модела стават обвинени и редом с това цели на медиите, които са директно или индиректно следени от изтъкнат " опозиционен " политик. Всичко това подсигурява съхраняването на модела.

Единственото стеснение е, че той е недопустим за европейските сътрудници на България и авторитетни интернационалните институции, а това основава евентуален риск моделът да остане без евросубсидии, в случай че Европейски Съюз извърши желанието си да ги обвърже с върховенството на правото.

Затова страната сега е решила да извърши следващите промени в системата – както даде обещание министър председателят преди време, " всяка промяна е за след Цацаров ".

" Пакетът " включва и промяната на основния прокурор. Спекулациите кой тъкмо ще заеме поста вървят от предходната година, когато имаше слух, че Цацаров може да стане парламентарен арбитър, което обаче не се случи. Още тогава за сигурен претендент се смяташе зам.-главният прокурор Иван Гешев , който безусловно е лице на всяка акция, налаган от директния си шеф Сотир Цацаров. Логично е да се допусна, че Гешев е любимец на настоящия основен прокурор, който може да разчита, че няма да е цел на реваншизъм от страна на наследника си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР