За гибелта на конзолите неведнъж се е писало, а множество

...
За гибелта на конзолите неведнъж се е писало, а множество
Коментари Харесай

Най-страшният период в историята на конзолите е днес

За гибелта на конзолите нееднократно се е писало, а голям брой пророци на апокалипсиса са се отчитали в тази активност, дали поради евтината сензация или просто за някой и различен клик. Трудно е да започнеш материал с сходно заглавие и да не станеш жертва на сходни категоризации, само че все пак, ще опитам. Защото през последните няколко години се случиха доста значими промени, касаещи фундаментални неща, свързани с конзолите - както като технология, по този начин и чисто като бизнес модел.

Ще се опитам да събирам всички значими фактори, които съгласно мен вършат сегашното - най-сложния и заплашителен интервал в историята на конзолите, който сме срещали до момента. Разбира се, имате право да не се съгласите, а аз ще бъда последният човек, който ще се натъжи, в случай че прогнозите ми се окажат неверни.

1. Унифицирането на хардуера

Изминаха повече от пет години, откогато продадох Playstation 3 конзолата си и повече от две, откогато съм притежател на PS4 Pro. (Да, имам и PC, не бързайте да хвърляте причините за PC Master Race!). Точно в този интервал производителите на конзоли взеха решение да спрат да употребяват специфични архитектури в процесорите и видеочиповете на конзолите и просто да пипнат малко наличните компютърни чипове. По-паметливите от вас си спомнят EE - Emotion Engine от Playstation 2 и CELL Processor от Playstation 3 и какъв брой сложна (дори към момента невъзможна при PS3) беше емулацията на тези конзоли. Дори в случай че се върнем още по-назад във времето, ще забележим Yamaha и MIPS RISC процесорите на Dreamcast и Playstation 1 конзолите.

 Най-страшният интервал в историята на конзолите е през днешния ден
Разбира се, унификацията на хардуера беше разумна стъпка за фирмите - тя освен смъкна съществено разноските (много по-лесно е да купиш подготвен чип, в сравнение с да поръчаш на някого да ти създаде специален), само че и направи междуплатформените заглавия вероятни. Което е в действителност вторият огромен фактор за проблемите на конзолите.

2. Липсата на извънредни заглавия

Да, модерните конзоли са просто лични компютри със мощно усъвършенстван хардуер - вижте спецификациите на PS4, Xbox и впрочем. Това обаче нямаше да има кой знае какво значение, в случай че сегрегацията сред PC и конзолните заглавие към момента съществуваше. Да, през днешния ден към момента имаме извънредни заглавия (Gran Turismo Sport ми идва на разум, както и Uncharted серията), само че концепцията е всичко да излиза за всички вероятни платформи - даже FFVII Remake е оповестена като краткотрайно извънредна.

 Най-страшният интервал в историята на конзолите е през днешния ден
След като хардуерът е идентичен и игрите са идентични - какво ще накара хората да си купят подпора, изключително в случай че към този момент имат компютър? Безспорно, удобството да вземеш джойстика и да седнеш на дивана, е един от огромните козове на конзолите, нали? Което ме води към третия фактор.

3. Гугъл Stadia

Преди известно време, когато присъствах на едно събитие на MSI, гейминг подразделението на компанията беше в смут от плана Stadia. За тези от вас, които чуват това име за пръв път, ще обясня напълно в резюме. Stadia е платформа за заоблачен гейминг. Купувате си стартов пакет/абонамент и с Bluetooth/WiFi джойстик можете да играете всевъзможни игри на случайно устройство с екран - тв приемник, телефон, таблет. Всички калкулации и обработка се правят в центровете за данни на Гугъл, тъй че имате потребност само от интернет връзка, с цел да играете даже най-тежкото заглавие да речем с 4К резолюция и 60 фрагмента за секунда. За което плащате да кажем по 20 $ на месец, дружно с цената на самата игра.

 Най-страшният интервал в историята на конзолите е през днешния ден
Този бизнес модел може и да не конкурира PC гейминга прекомерно съществено, само че е пряк съперник на конзолите. В момента PS Plus абонамента коства сходни пари и работи по сходен метод - още веднъж би трябвало да си купувате игрите, имате всеки месец няколко безвъзмездни, само че разликата е, че би трябвало да кихнете парите и за самата подпора, както и - можете да играете основно на тв приемник - физически обвързван с конзолата. Stadia отстранява тези ограничавания, както и потребността да си купувате подпора. Което води към още един фактор - пари, пари и отново пари.

4. Цените на конзолите

Допреди известно време конзолите имаха преимуществото да бъдат много по-евтини, в сравнение с компютър с еквивалентна процесорна и графична мощност. Това беше и една от аргументите доста хора да посегнат към PS4 - конзолата струваше 799 лв. и можеше да пуска игри в 4К. Няма компютър, който да се оправи с сходна задача за тези пари. Последните клюки към Playstation 5 обаче загатват, че тази подпора на Sony ще бъде много скъпичка. Отначало се говореше за 499$ (което у нас незабавно значи 499 евро или 1000 лева), само че Sony не са сигурни, че ще съумеят да предложат толкоз конкурентна цена и нещата отиват към 599$.

 Най-страшният интервал в историята на конзолите е през днешния ден
1200 лв. за подпора към този момент граничи с покупката на порядъчен геймърски компютър - цените на монитори и тв приемници одобряваме за доста близки и вадим от уравнението. Дали геймърите няма да предпочетат геймърско PC - промишлеността изжиявява същински рененсанс напоследък - или пък няма да се абонират за година за Stadia и да си купят с остатъка от парите 10-15 от най-яките игри? Много анализатори считат, че Playstation 5 може да е последната подпора на Sony - не желая да бъда неприятен оракул, само че имам възприятието, че са прави.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР