За Германия често се говори като за страната на бирата.

...
За Германия често се говори като за страната на бирата.
Коментари Харесай

Ще поскъпне любимата напитка на Германия

За Германия постоянно се приказва като за " страната на бирата ". Но милионите фенове на тази напитка в страната скоро ще би трябвало да я преглъщат на по-високи цени. От идната пролет цените на бирата както в комерсиалната мрежа, по този начин и в заведенията, ще бъдат увеличени сензитивно, оповестиха три от най-големите пивоварни - " Радебергер ", " Кромбахер " и " Велтинс ".

Поне снабдяването е подсигурено

Говорител на " Велтинс " напомни, че през миналите три години единствено цените на електрическата енергия са се нараснали със 150 % и изясни, че това нарастване към този момент няма по какъв начин да се компенсира. От " Кромбахер " пък прибавиха, че последното нарастване на цените на бирата е било преди цели три години. Изпълнителният шеф на Германския съюз на пивоварите Холгер Айхеле също бие паника, че производителите са тежко наранени от недостига и оскъпяването на обособените съставки и първични материали. " По няколко индикатори разноските в сектора набъбнаха толкоз доста, че в случай че не през днешния ден, то на следващия ден неизбежо ще се отразят на цените ", сподели Айхеле.

Съюзът на пивоварите с възходяща паника следи ценовите скокове на избрани първични материали, най-много на пивоварния ечемик, добави той. " Тази година той нарастна с 50 % ", посочи Айхеле. От пивоварния ечемик се прави малц, а тази процедура изисква доста сила. " Колкото повече порастват цените на енергоносителите, толкоз повече нараства и малцът ", означи изпълнителният шеф. Все отново за феновете на бирата има и една добра вест: " Снабдяването най-малко е подсигурено ".

Под ударите на пандемията

Пивоварите настояват, че от началото на пандемията цените на бирата вървят надолу. Според тях търговците пускали бира на изкуствено понижени цени, с цел да примамят клиенти в магазините си в месеците на най-строги пандемични ограничавания. И сега постоянно можете да купите в магазина каса бира на промоция на цени от към 10 евро. А това значи, че повече от 20 години цената остава една и съща - във времената на немската марка каса качествена бира на промоция струваше 19,99 марки. Освен всичко друго, по време на пандемията германците като че ли изгубиха интерес към бирата - потреблението спадна до нивата отпреди обединяването на Германия. През първата половина на тази година оборотът се сви с пет % и доближи историческото дъно от 3,3 милиарда литра, заяви Федералната статистическа работа. И това е напълно разумно: приходите на пивоварите от продажбите на бира в заведенията и на разнообразни всеобщи мероприятия понижиха внезапно. Единственият лъч светлина идва от растежа на продажбите на бутилирана бира в магазините, само че от този растеж печелят единствено няколко огромни пивоварни.

Все отново има и вяра

Специализираното издание " GetränkeNews " предвижда, че производителите ще се опитат да се договорят с бирариите и другите заведения цената на халба бира да се повиши с 30-50 евроцента. В комерсиалната мрежа цената на каса бира евентуално ще се качи с едно евро. Познавачите на пазара считат, че останалите пивовари ще последват образеца на трите огромни компании и също ще вдигнат цените. Опитът демонстрира, че когато огромните производители тръгнат нагоре с цените, дребните локални пивовари, в това число и производителите на местни бири като " Кьолш " или " Вайсбир ", в избран миг също подвигат цените. През пролетта на 2022-а година бирата ще нарастне в цялата Германия, безапелационни са специалистите.

Любителите на бирата въпреки всичко получават известна пролонгация. " Радебергер " ще стартира да подвига цените по заведенията през февруари, а в комерсиалната мрежа - чак през май. Продуктите на " Кромбахер " и " Велтинс " ще нарастнат през април. Но вярата, че на фона на острата конкуренция в сектора някои пивовари могат въпреки всичко да запазят досегашните цени, не е угаснала дефинитивно. Наздраве!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР