За гарантиране на мерките по опазване на пчелите и установяване

...
За гарантиране на мерките по опазване на пчелите и установяване
Коментари Харесай

Министърът на земеделието: Предприети са мерки за опазването на пчелните семейства

За гарантиране на ограниченията по запазване на пчелите и определяне на аргументите за смъртността им, Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ е утвърдила процедура за сформиране на актове при открити нарушавания по време на растителнозащитните /РЗ/ мероприятия. Това сподели в границите на парламентарния надзор през днешния ден Десислава Танева, министър на земеделието, храните и горите, в отговор на въпрос по отношение на ограниченията за запазване на пчелните фамилии през актуалната и идната година.

Танева сподели, че се работи по изменение и допълнение на Наредба 13 от 2016 година, като се планува възбрана за потреблението на артикули за растителна отбрана със знак SBE8, който значи " рисков за пчели ", в светлата част от денонощието. Предвижда се също земеделските стопани, ползващи артикули за растителна отбрана, да минават съответното образование и да употребяват консултанти преди използването им. " Важно е да се уточни, че последната дерогация от страна на България по отношение на възбраната за потреблението на неоникотиноиди, водещи до нараснала смъртност на пчелните фамилии, е 2017 година През 2018 и 2019 година тези артикули не са употребявани, сподели министърът.

С цел обезпечаване на осведоменост и бистрота, на уеб страницата на БАБХ има оповестен указател на издадените позволения за използването на артикули за РЗ ограничения посредством въздушно напръскване, както и лист на позволените за стартиране на пазара и в приложимост артикули по съдържащи се в тях дейни субстанции.

Предприети са стъпки и за по-лесна приложимост на биопестицидите и всички щадящи пчелите артикули за РЗ ограничения, защото общоприетата процедура по регистрация на нов артикул е дълга и скъпа, сподели Танева. Тя уточни, че от 15 март 2020 година в регионалните дирекции по сигурност на храните /ОДБХ/ ще има дежурни инспектори, в това число и в почивните дни, които ще са разполагаем при сигнали за нерегламентираните третирания с артикули за растителна отбрана. Предприети са и ограничения за внедряване на електронна платформа за обявяване на идни третирания на площите с препарати, което е измежду главните претенции на пчеларите, означи земеделският министър.

По отношение на незаконния импорт на артикули за РЗ ограничения в страната, МЗХГ работи взаимно с останалите страни членки, в това число и с Европол. В интервала от 15 януари до края на май се правят инспекции по места със чиновници на ГДБОП, " Гранична полиция " и Министерство на вътрешните работи. Предприети са и законодателни начинания, които да залегнат в Наказателния кодекс, тъй че противозаконният импорт и продажбата на препарати за РЗ мероприятия да се криминализира.

Танева осведоми също, че е оборудвана държавна лаборатория, в която да се изследват проби от умрели пчели за съществуване на останки от пестициди, която е в процедура по акредитация.

2020 година е оповестена за година на растителната отбрана. В рамките на плануваните мероприятия е планувано обезпечаването на спомагателна информация за опциите за приложимост на щадящи пчелите артикули. С цел обезпечаване на разнообразна паша за пчелните фамилии, в индикативния график на Програмата за развиване на селските региони за 2020 година по горските ограничения е планувано залесяването на 22 хиляди дка единствено с медоносни типове. Не на последно място, през 2019 година на земеделските стопани у нас, отглеждащи пчели, бе предоставено трикратно държавно подкрепяне под формата на " де минимис " с общо над 8,6 млн. лева, а на процедура всяко от стопанствата получи с близо 20 на 100 по-високо подкрепяне, сподели Десислава Танева.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР