"За гарантиране на енергийната сигурност и сигурността на доставките на

...
"За гарантиране на енергийната сигурност и сигурността на доставките на
Коментари Харесай

До 2010 г. България ще има още един източник на природен газ

"За гарантиране на енергийната сигурност и сигурността на доставките на природен газ е ясно написано в програмата на държавното управление. На първо място, приоритет е диверсификацията на източниците на доставката на природен газ, знаейки, че с цел да е обезпечено това, би трябвало да има най-малко два-три сигурни източника. " Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарния надзор.

През 2016 година беше осъществена първата интерконекторната систематична връзка сред България и Румъния с изключителна значимост освен за България, само че и за целия район, напомни министърът. Работи се интензивно и по интерконекторната връзка Гърция - България, обект със стратегическа значимост освен за двете страни, само че и за целия район Югоизточна Европа, който е включен в седемте топ целта на Европейски Съюз във връзка с енергийната сигурност. В момента са в ход три публични поръчки за избор на снабдител на тръби, инженер съветник и избор на строител.

До края на годината ще стартира и действителното строителство и до 2010 година обектът ще бъде въведен в комерсиална употреба, осведоми депутатите енергийният министър.
Министърът Петкова сподели още, че се работи по създаване на междусистемната връзка със Сърбия, значима част от грижите за енергийната ни сигурност. Нейното създаване обаче е обвързвано с построяването на връзката България - Гърция, която да ни свърже с южния газов район и да бъде обезпечена доставката на газ за целия район от разнообразни източници, изясни Петкова.

Когато приказваме за енергийна сигурност, по думите й, значимо място заема концепцията за създаване на газоразпределителен хъб на територията на България. Това значи да бъде построена изчезналата инфраструктура за доставка на природен газ от разнообразни източници, преди всичко и на втора платформа за търговия с природен газ, което да подсигурява реализацията на пазара на търговия на природен газ, конкурентноспособността включително на стопанската система и на потребителите, които ще употребяват количествата природен газ.

Когато се приказва за енергийна сигурност, значимо, съгласно министър Петкова, е да се регистрира направеното до момента като построяването на лупинга Лозенец - Недяловско, директния газопровод за Турция, чийто потенциал бе повишен и комплексната станция, осигуряваща и противоположен поток от Турция за България с повишен потенциал от почти 15 милиарда куб. метра газ.

Министър Петкова акцентира още смисъла на подземното газово находище в Чирен. Работи се по увеличението му до 1 милиарда куб. метра газ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР