За фондовете за рисков капитал белезите от катастрофалната за Bitcoin

...
За фондовете за рисков капитал белезите от катастрофалната за Bitcoin
Коментари Харесай

Криптохаосът от 2022 все още стряска фондовете за рисков капитал

За фондовете за рисков капитал белезите от пагубната за Bitcoin 2022 година са дълбоки. Макар че криптовалута №1 се възвърне, скачайки с към 55% тази година, вложенията в криптостартъпи понижават за пето следващо тримесечие, оповестява Reuters.

Според компанията за данни PitchBook вложенията на рисков капитал в криптосектора възлизат на малко под 2,3 милиарда $ в интервала април-юли тази година, което е най-ниското тримесечно равнище от над три години. През първата половина на 2023 година вложенията са намалели с съвсем 3/4 по отношение на миналата година - 5 милиарда $.

" Дните на повишените бурни оценки отминаха ", споделя Тал Еляшив, създател и ръководещ сътрудник на SPiCE VC, като прибавя, че оценките, сложени на криптокомпаниите, са се доближили доста до действителните им резултати.

Криптоинвеститорите остават в плен от хаоса, който се развихри в бранша предходната година, когато имплозията на борсата FTX и други огромни компании, в това число хедж фонда Three Arrows Capital, шокираха цялата промишленост.

Регулаторният надзор в Съединени американски щати също се ускори.

" Най-голямата смяна спрямо разцвета на пазара е множеството време, нужно за осъществяване на по-задълбочена инспекция ", споделя Камерън Пийк, сътрудник в Restive Ventures. " Не е наложително да се случва нещо ново, като се изключи че фондовете към този момент в действителност правят инспекции. Сделките към този момент не се завършват единствено за няколко дни. "

Затова и броят на покупко-продажбите, които са били подписани доникъде на 2023 година, е 814, което е спад с повече от половината спрямо 1862 за същия интервал на 2022 година, сочат данните на PitchBook.

" Почти всяка компания в пространството се стегна след касапницата през 2022 година Тези, които набират капитал в този момент, евентуално го вършат, тъй като им се постанова ", споделя Адам Рийдс, основен изпълнителен шеф на основаната в Торонто компания за криптофинансиране Ledn. " Няма да се изненадам, в случай че в близко бъдеще това се промени от набиране на капитал от вида " би трябвало да имаш " към набиране на капитал от вида " хубаво е да имаш ". "

Но има и положителни вести. Ако цените на Bitcoin са някакъв индикатор, спадът на вложенията може да е временен. Според PitchBook вложенията в криптовалути на рисков капитал корелират с цените на криптоактивите със забавяне от почти три до шест месеца и в случай че актуалните трендове се запазят, вложенията би трябвало да набъбнат през втората половина на 2023 година

Bitcoin, който спадна с 65% през предходната година, скочи с над 90% през първите шест месеца на 2023 година, като е повишил цената си с към 55% от началото на годината, достигайки 25 881 $. Все отново в този момент водещата криптовалута се търгува на 1/3 от пиковата си стойност през 2021 година, която беше 69 000 $.

Според данните на PitchBook се следи и смяна във типа на капиталовите цели на фондовете за рисков капитал. Преди година фокусът беше върху компании, свързани със спекулативни NFT, както и върху планове за метавселена и Web3, които се стремяха да изградят бъдеща, само че към момента неосъществена итерация на интернет с криптоплатформа в нейната основа. Сега обаче вложенията се пренасочват към компании, които дават платформи или поддържат главната технология на блокчейн или криптовалутите.

Според PitchBook през 2023 година най-вече вложения са привлекли инфраструктурните компании като криптоборси, портфейли и други финтех организации - 325 млн. $, следвани от блокчейн мрежите - 220 млн. $ и Web3 фирмите - 274,6 млн. $.

През второто тримесечие единствените два кръга на финансиране над 100 млн. $ са маркирани от LayerZero, платформа, която свързва две блокчейн вериги, и платформата за цифрова еднаквост WorldCoin.

" Институционалните вложители търсят обекти, които са по-трайни ", споделя Алис Килин, създател и ръководещ сътрудник на фокусираната върху Bitcoin компания за рискови вложения Stillmark. " Виждаме по-малък вкус към риска и по-голям към устойчивите технологии. "

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР