За финансовия министър Владислав Горанов има два сценария за допълнителен

...
За финансовия министър Владислав Горанов има два сценария за допълнителен
Коментари Харесай

Горанов иска Информационно обслужване да отговаря за киберсигурността

За финансовия министър Владислав Горанов има два сюжета за спомагателен потенциал от скъпо наети IT чиновници . Те могат да съветват обособените звена по какъв начин да поддържат по-голяма кибер сигурност, сподели Горанов пред публицисти на конференция по киберсигурност.

Единият е обвързван с обезпечаването на по-високи хонорари в Държавната организация " Електронно ръководство " (ДАЕУ) , в която лимитиран брой хора да бъдат с доста по-високи хонорари, съответни на пазара.

Другото, върху което работим и тече спор в българския парламент е възлагането на " Информационно обслужване " да поддържа сериозните инфраструктури и огромните системи и да се трансформира в интегратор на огромните държавни системи.

По този метод се интегрира по модела в Австрия, в Германия - една огромна държавна компания , която носи отговорност освен за изборите, както в последните години е традиция, само че и във връзка с поддръжката на сериозна инфраструктура.

В това звено могат да се наемат такива хора, които да бъдат скъпо платени и да дават отговор на стандартите на актуалните провокации на кибер сигурността и електронното ръководство.

Припомняме, на този конгрес министър председателят Бойко Борисов сподели: " Както ненавиждаме крадците, убийците, по този начин би трябвало да ненавиждаме и хакерите, настоя министър председателят. 1500 лв. е заплата за ИТ-специалист в ГДБОП. В частния бранш е към 10 000 лв. ".

Повод за думите му е масираната офанзива против Национална агенция за приходите. На 15 юли месец стана ясно, че от базата данни на Национална агенция за приходите са източени персонални данни на над 5 милиона български жители.

Течът на данни провокира инспекция на Комисията за отбрана на персоналните данни, която приключи с решение за санкция от 5.1 млн.лв. От Национална агенция за приходите обаче обявиха, че ще апелират решението.

Докато течеше абсурда ръководителят на Национална агенция за приходите Галя Димитрова по този начин и не приключи отпуската си по време на абсурда. От организацията бяха уволнени като наказване двама чиновници от IT отдела. Финансовият министър Владислав Горанов отбрани управлението на организацията.

По случая с източването на персонални данни са упрекнати трима души - притежателят на ТАД груп Иван Тодоров, изпълнителният шеф на компанията Георги Янков и служителят Кристиян Бойков. Тогава министър председателят Бойко Борисов съобщи, че желае хакерите да работят за страната. По думите му това били неповторими мозъци и трябвало да се употребяват от службите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР