За феномена обществена поръчка и корупционните практики, които води със

...
За феномена обществена поръчка и корупционните практики, които води със
Коментари Харесай

Романът Обществена поръчка“ разкрива реални мръсни тайни с измислени герои



За феномена социална поръчка и корупционните практики, които води със себе си, и по какъв начин властта трансформира индивида, за мръсните секрети сред политика, бизнес и публицистика споделя романът „ Обществена поръчка “ на великотърновката Елена Чамуркова. В политическия трилър, който от няколко дниа е на книжния пазар, се преплитат художествена небивалица и действително случили се събития.

„ Решението да напиша книга не го взех целеустремено, не го взех умишлено. То пристигна безусловно непринудено “, съобщи в изявление за предаването „ Преди всички “ на стратегия „ Хоризонт “ Елена Чамуркова. Тя беше 20 години едно от знаковите лица на политическата публицистика във Велико Търново. Уморена и омерзена от метода, по който се случват нещата, преди година тя напусна специалността и се отдаде на докторантурата си по политически науки във Великотърновския университет.

„ Романът е обществен. Романът, имам нескромната претенция  да настоявам, че е моментна фотография на обществото ни такова, каквото е и ще ми е доста любопитна гледната точка на властимащите, когато го прочетат, когато се видят в профил. За страдание, няма да се харесат, уповавам се и да се осъзнаят малко. Опитала съм се да проучвам по какъв начин този феномен има по-скоро своите отрицателни аспекти в цялото ни общество. Това е като метафора на корупцията, за това по какъв начин властта трансформира хората. Тук приказвам за медийна власт, за икономическа власт, приказвам и за политическа власт. Тези трансформации не са положителни “, сподели авторката.

Елена Чамуркова написва „ Обществена поръчка “ за 3 месеца. Първият абзац се ражда в деня, в който Чамуркова напуща работа като политически кореспондент. Героите в романа са художествена небивалица и събирателни облици, само че историите, които се описват, са действително случили се събития.

Действието в „ Обществена поръчка “ се развива след 2000 година Преплитат се историите на невъзмутим и прозорлив властник, устремил се към втория си кметски мандат, на основен редактор и притежател на районен вестник, на огромен предприемач, кум на кмета, който държи управника с галактически комисионни от публични поръчки, на млад бизнесмен, който се пробва да промени системата, и на амбициозна и напориста кореспондентка, отдадена само на кариерата си. Сюжетните линии са подчинени на действителни истории с публични поръчки, споделя Елена Чамуркова.

„ Въпросните публични поръчки се дават на едни и същи хора, доближени на властта, а да не приказваме, че параметрите им се нагласят по този начин, че съответни компании да ги завоюват. Това е пред очите ни. Човек, когато влезе във властта, както е споделил Аристотел още преди време, би трябвало да работи за публичното богатство, а не за публичните поръчки на доближени свои хора. Не мога да кажа всичко в тази страна е корупция, не мога да кажа – да, има светлина в тунела за всички нас. Това е  надълбоко индивидуален акт “, сподели авторката.

Историите в романа, които се развиват 5 месеца преди локалните избори, са претърпени от самата Елена Чамуркова като политически кореспондент, само че и като претендент за общински консултант и депутат от последните две акции. Описани са действително случили се порочни публични поръчки за храненето в детските градини, както и за сметопочистването, споделя се и за действителни компромати и унищожени ориси.

„ Преплитат се две сюжетни линии - подготовката за избори, самите избори с всички тези сделки подмолни, с всички тези случки динамични. Другата сюжетна линия е работата на една основна редакторка и нейния екип. Става дума за печатна медия, за вестник. Читателят ще разбере по какъв начин от време на време, за жалост, вестниците и някои медии, не всички, несъмнено, обслужват властта, по какъв начин стават пощенска кутия  за властта, по какъв начин вършат взаимни отстъпки със личния си професионализъм, с цел да може да се устоят, с цел да може да оцелеят на този медиен пазар, който, за жалост, от ден на ден е стагниран. Но ще види и другата позиция - хора, които са безспорни експерти, не вършат взаимни отстъпки, почтени, отдадени на специалността си, която безпределно доста обичат. Всеки получава това, което желае, единствено че цената за всеки е друга. Всеки заплаща избрана цена. За някои тя е доста жестока - това е развръзката “, сподели Чамуркова.

Според нея властта е необикновен тип афродизиак, необикновен тип опиат. „ Един мощен мъж може да преспи с най-красивата жена и повече да не я пожелае. Докато, в случай че преспи единствено една нощ с властта, я желае за цялостен живот “, сподели Елена Чамуркова. Тя посочи, че романът ѝ „ Обществена поръчка “ не е автобиографична, нито мемоарна книга.

Интервюто с Елена Чамуркова чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР