За европейските канцлери, премиери и президенти Доналд Тръмп представлява явна

...
За европейските канцлери, премиери и президенти Доналд Тръмп представлява явна
Коментари Харесай

Защо Тръмп има толкова малко приятели в Европа

За европейските канцлери, министър председатели и президенти Доналд Тръмп съставлява очевидна заплаха за сигурността на работата им. В света на политиката това е непростителен грях.

Според почитан държавен чиновник от Европейски Съюз и дипломати, представени от " Политико " преди визитата на Тръмп във Англия през вчерашния ден, гнилото нещо в сърцето на Западния алианс не е неналичието на " искра " сред Тръмп и английския министър председател Тереза Мей, нито пък забележимата злоба към канцлера Ангела Меркел.

Тръмп е всичко, от което най-важните му трансатлантически съдружници бяха принудени да се разграничат, било то в страните си или в Европа.

" Какво сплотява Мей, Макрон, Меркел и Тръмп? ", сподели почитан английски чиновник в отговор на въпрос какво стои в основата на променливите връзки на американския президент със съдружниците му. " По един или различен метод всички те се дефинират от връзките им с популизма ". За Еманюел Макрон това може да е бонус. Подобно на Тръмп, той е " алфа мъжага ", пристигнал на власт на вълната на антисистемния яд.

На срещата в Брюксел в сряда всички се усмихваха. След като президентът на Съединени американски щати похвали водачеството на френския си сътрудник и " страхотната " им връзка, Макрон стартира да приказва на френски пред кореспонденти. Това разсмя Тръмп и той сподели, че не е схванал какво споделя Макрон, само че е звучало " красиво ".

Властта на Меркел и Макрон обаче зависи от способността им да удържат фронта против доста сходни сили на тези, които Тръмп сплоти в Съединени американски щати и които в този момент се пробва да насърчи в Европа. Много европейски водачи, и изключително Меркел и Мей, въплъщават всичко, което Тръмп ненавижда в политиката – центристката, технократска нерешителност на политическия хайлайф, която той се пробва да смаже.

" Харесвам го "

След къс диалог с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в коридорите на срещата на НАТО в сряда и четвъртък, Тръмп сподели " Харесвам го, одобрявам го ".

Към Германия обаче президентът на Съединени американски щати бе ядовит: " Мисля, че е доста тъжно когато Германия подписва огромна договорка за нефт и газ с Русия, когато се допуска, че би трябвало да пазим от Русия и Германия отива и заплаща милиарди милиарди долари годишно на Русия ".

По-късно по време на двустранната си среща с Меркел президентът смекчи тона, само че нападките му към този момент бяха породили мощни реакции. Тръмп провокира слисване и с предлагането си НАТО да удвои задачата за разноски за защита до 4% от Брутният вътрешен продукт, макар че доста страни, измежду които и Германия, към момента не съумяват да реализират сегашната цел от 2%. (По-късно той сподели, че съгласно него първо е належащо задачата от 2% за защита да бъде реализирана, а след това " да приказваме за по-високи (стойности) ". " Мисля, че 4% е вярната стойност " ).

 Защо Тръмп има толкоз малко другари в Европа
© Reuters

Паоло Али, президент на Парламентарната асамблея на НАТО, разяснява пред " Политико ", че популизмът на Тръмп " рискува да ускори политическите вражди в доста страни " в Европа и " това е детайл, който тормози някои водачи ". " Политиката на изказвания е това, което сплотява Тръмп, (Владимир) Путин и (италианския вътрешен министър Матео) Салвини, които обичат да наподобяват доста мощни в обществените медии и да откликват на националните страсти ", добавя Али.

Колкото повече на Изток отиваме, толкоз повече поддръжка получава Тръмп, изключително в балтийските страни и Полша, където Съединени американски щати управляват бойна група като част от засиленото наличие на НАТО и където страховете от съветска въоръжена на меса са най-големи в Европа. Попитана дали Литва е последният другар на Тръмп в Европа, президентът на страната Далия Грибаускайте отговори: " Не, мисля, че той има доста повече ".

" Много, доста благ " Борис

Във Англия, Тръмп наподобява употребява сходна тактичност на тази в Германия. Преди да замине за Европа във вторник той похвали някогашния английски външен министър Борис Джонсън, който подаде оставка в понеделник и в това време насочи офанзива против водачеството на Мей.

Джонсън призоваваше за по-твърда линия към Брюксел и за по-тесни работни връзки с Тръмп. Президентът на Съединени американски щати го разказа като " другар ", който е бил " доста, доста благ " към него и загатна, че може да се срещнат в Лондон. Тръмп не един път в изразявал разочарованието си от Мей и е подчертавал, че би бил " доста по-твърд " към Европейски Съюз в договарянията за Брекзит.

 Защо Тръмп има толкоз малко другари в Европа
© Reuters

Той е непосредствен до Найджъл Фараж, някогашният водач на Партията за независимостта на Обединеното кралство, която дълго време бе опасност за Консервативната партия на Мей като я нападна от дясно по доста сходен метод на този, по който " Алтернатива за Германия " се държи с Меркел.

Макар английският министър председател да съумя да избегне язвителността, с която Тръмп атакува Германия и Меркел, тя съставлява същата традиция на социал-християнски консерватизъм като немския канцлер. Вижданията на Мей са доста по-близки до Меркел и Макрон, в сравнение с до Тръмп. " Само погледнете срещата на Г-7 ", разяснява непосредствен до Мей. " Кой бе най-силният покровител на немския канцлер и френския президент? Британският министър председател ".

На вечерята на НАТО в сряда Мей избегна борба с Тръмп и приветства идната му среща с Путин в Хелзинки, като " метод за понижаване на риска от борба " с Русия. Британският министър председател обаче предизвести Тръмп и други водачи от НАТО, че Москва се пробва да " подкопае нашите демокрации и да навреди на ползите ни по света ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР