За европейските канцлери, премиери и президенти Доналд Тръмп представлява явна

За европейските канцлери, премиери и президенти Доналд Тръмп представлява явна ...

Защо Тръмп има толкова малко приятели в Европа.За европейските канцлери, премиери и президенти Доналд Тръмп представлява явна опасност за сигурността на работата им. В света на политиката това е непростим грях.

Според високопоставен правителствен служител от ЕС и дипломати, цитирани от "Политико" преди посещението на Тръмп във Великобритания вчера, гнилото нещо в сърцето на Западния алианс не е липсата на "искра" между Тръмп и британския премиер Тереза Мей, нито пък видимата ненавист към канцлера Ангела Меркел.

Тръмп е всичко, от което най-важните му трансатлантически съюзници бяха принудени да се разграничат, било то в държавите си или в Европа.

"Какво обединява Мей, Макрон, Меркел и Тръмп?", каза високопоставен британски служител в отговор на въпрос какво стои в основата на променливите отношения на американския президент със съюзниците му. "По един или друг начин всички те се определят от връзките им с популизма". За Еманюел Макрон това може да е бонус. Подобно на Тръмп, той е "алфа мъжкар", дошъл на власт на вълната на антисистемния гняв.

На срещата в Брюксел в сряда всички се усмихваха. След като президентът на САЩ похвали лидерството на френския си колега и "страхотната" им връзка, Макрон започна да говори на френски пред репортери. Това разсмя Тръмп и той каза, че не е разбрал какво казва Макрон, но е звучало "красиво".

Властта на Меркел и Макрон обаче зависи от способността им да удържат фронта срещу много подобни сили на онези, които Тръмп обедини в САЩ и които сега се опитва да насърчи в Европа. Много европейски лидери, и особено Меркел и Мей, въплъщават всичко, което Тръмп ненавижда в политиката – центристката, технократска предпазливост на политическия елит, която той се опитва да смаже.

"Харесвам го"

След кратък разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на срещата на НАТО в сряда и четвъртък, Тръмп каза "Харесвам го, харесвам го".

Към Германия обаче президентът на САЩ бе язвителен: "Мисля, че е много тъжно когато Германия сключва голяма сделка за петрол и газ с Русия, когато се предполага, че трябва да пазим от Русия и Германия отива и плаща милиарди милиарди долари годишно на Русия".

По-късно по време на двустранната си среща с Меркел президентът смекчи тона, но нападките му вече бяха породили силни реакции. Тръмп предизвика смайване и с предложението си НАТО да удвои целта за разходи за отбрана до 4% от БВП, въпреки че много страни, сред които и Германия, все още не успяват да постигнат сегашната цел от 2%. (По-късно той каза, че според него първо е необходимо целта от 2% за отбрана да бъде постигната, а после "да говорим за по-високи (стойности)". "Мисля, че 4% е правилната стойност").

Защо Тръмп има толкова малко приятели в Европа
© Reuters

Паоло Али, президент на Парламентарната асамблея на НАТО, коментира пред "Политико", че популизмът на Тръмп "рискува да засили политическите вражди в много страни" в Европа и "това е елемент, който притеснява някои лидери". "Политиката на изявления е това, което обединява Тръмп, (Владимир) Путин и (италианския вътрешен министър Матео) Салвини, които обичат да изглеждат много силни в социалните медии и да откликват на народните емоции", допълва Али.

Колкото повече на Изток отиваме, толкова повече подкрепа получава Тръмп, особено в балтийските страни и Полша, където САЩ ръководят бойна група като част от засиленото присъствие на НАТО и където страховете от руска въоръжена на меса са най-големи в Европа. Попитана дали Литва е последният приятел на Тръмп в Европа, президентът на страната Далия Грибаускайте отговори: "Не, мисля, че той има много повече".

"Много, много мил" Борис

Във Великобритания, Тръмп изглежда използва подобна тактика на тази в Германия. Преди да замине за Европа във вторник той похвали бившия британски външен министър Борис Джонсън, който подаде оставка в понеделник и в същото време отправи атака срещу лидерството на Мей.

Джонсън призоваваше за по-твърда линия към Брюксел и за по-тесни работни отношения с Тръмп. Президентът на САЩ го описа като "приятел", който е бил "много, много мил" към него и намекна, че може да се срещнат в Лондон. Тръмп не веднъж в изразявал разочарованието си от Мей и е подчертавал, че би бил "много по-твърд" към ЕС в преговорите за Брекзит.

Защо Тръмп има толкова малко приятели в Европа
© Reuters

Той е близък до Найджъл Фараж, бившият лидер на Партията за независимостта на Обединеното кралство, която дълго време бе заплаха за Консервативната партия на Мей като я атакува от дясно по много подобен начин на този, по който "Алтернатива за Германия" се държи с Меркел.

Макар британският премиер да успя да избегне язвителността, с която Тръмп нападна Германия и Меркел, тя представлява същата традиция на социал-християнски консерватизъм като германския канцлер. Вижданията на Мей са много по-близки до Меркел и Макрон, отколкото до Тръмп. "Само погледнете срещата на Г-7", коментира близък до Мей. "Кой бе най-силният поддръжник на германския канцлер и френския президент? Британският премиер".

На вечерята на НАТО в сряда Мей избегна конфронтация с Тръмп и приветства предстоящата му среща с Путин в Хелзинки, като "начин за намаляване на риска от конфронтация" с Русия. Британският премиер обаче предупреди Тръмп и други лидери от НАТО, че Москва се опитва да "подкопае нашите демокрации и да навреди на интересите ни по света".

Източник: dnevnik.bg