За европейските банки лошите кредити са главоболие, което няма как

...
За европейските банки лошите кредити са главоболие, което няма как
Коментари Харесай

$1 трилион лоши кредити мъчат Европа. Как ще се справи с тях?

За европейските банки неприятните заеми са главоболие, което няма по какъв начин изчезне. Става дума за 944 милиарда евро (1.17 трлн. долара) необслужвани заеми, които тежат на техните салда.

Според специалисти планината от дълготрайни и просрочени задължения затруднява банките да отпускат повече пари и вреди на облагите им. Европейските управляващи подтикват заемодателите да продадат или унищожават необслужваните заеми, само че те нямат общо мнение по какъв начин да се оправят с казуса, а някои вложители са разочаровани от бавния прогрес.

Bloomberg показва 5 диаграми, които оказват помощ да се изясни казусът и по какъв начин банките се борят с него.

 Снимка 340117

Проблемът е изключително изострен в страните, които бяха най-силно наранени от рецесията с държавния дълг. Гърция, която към момента не е излязла от избавителната си стратегия, оглавява листата на необслужваните заеми като дял от общия заем, а Италия има максимален куп от неприятни задължения в безспорна стойност.

 Снимка 340118

Италианските банки имат закрепени цели за стесняване на равнищата на неприятните заеми посредством продажба на портфейли или разпродажба на заеми. Най-голямата банка в страната по пазарна стойност - Intesa Sanpaolo получи преимущество пред съперниците си преди 2 години и възнамерява да форсира намаляването на необслужваните заеми. Изпълнителният шеф Карло Месина съобщи, че другите италиански банки работят по верен метод и би трябвало да реализират спомагателен прогрес през тази година.

 Снимка 340119

Италия натрупа своята купчина от необслужвани заеми в годините на слаб или никакъв стопански напредък. Проблемът се усложнява от правната система на страната, защото на кредиторите е нужно повече време да унищожават обезпеченията, в сравнение с в множеството други страни. Италия преработи разпоредбите си за неплатежоспособност през октомври, с цел да ги направи по-бързи и по-ефективни.

 Снимка 340120

Европейските банки като цяло са понижили необслужваните си заеми с повече от 280 милиарда евро от края на 2014 година Европейската централна банка, която управлява множеството от огромните кредитори в блока, твърди, че неприятният дълг към момента е " главен проблем ", с който би трябвало да се спраят заемодателите, до момента в който стопанската система се показва добре.

 Снимка 340122

Потокът от нови неприятни заеми в Италия понижава, само че равнището остава по-голямо от това преди финансовата рецесия. Италианската централна банка счита, че подобрението на пазара на недвижими парцели в страната оказва помощ да се понижат рисковете за банките. Според последния й отчет за финансовата непоклатимост основните индикатори за накърнимост на кредиторите би трябвало да продължат да понижават през идващите няколко тримесечия.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР