За Европейската централна банка е от решаващо значение да изрази

...
За Европейската централна банка е от решаващо значение да изрази
Коментари Харесай

ЕЦБ ще направи всичко необходимо, за да доведе инфлацията до 2%

За Европейската централна банка е от решаващо значение да изрази уговорката си да понижи цените , с цел да резервира инфлационните упования постоянни, съгласно нейния вицепрезидент, оповестява СиЕнБиСи.

Луис де Гиндос разяснява, че главният риск от спиралата на заплатите и цените е чувството, че доверието в централната банка не е задоволително мощно .

" Ето за какво ние поемаме подобен ангажимент за ценова непоклатимост ... и че ще създадем всичко належащо, с цел да понижим инфлацията до равнището, което считаме за ценова непоклатимост, което е 2% ", сподели той.

Заплатите се повишават в еврозоната, само че към момента не са с ритъм, който е " несъразмерен ", сподели де Гиндос.

Но, добави той, урокът от стагфлацията, следена през 70-те години, е, че паричната политика би трябвало да се концентрира върху избягването на вторични резултати .

Инфлацията в еврозоната е 10,7%, най-високото равнище в историята на блока, а ЕЦБ увеличи референтната си ставка до 1,5%, равнище, невиждано от 2009 година, преди рецесията с държавния дълг.

Де Гиндос сподели, че не може да посочи каква ще бъде крайната рента на ЕЦБ, макар че пазарите " изискват насоки ", само че централната банка би трябвало " да каже доста ясно, че ще си свършим работата, че ще понижим инфлацията и че ще повишим ставките до равнището, което е съвместимо с конвергенцията на инфлацията към нашата формулировка за ценова непоклатимост ".

В сряда ЕЦБ публикува , който обрисува провокациите пред бизнеса и семействата от неприятните стопански вероятности, високата инфлация и стягането на паричната политика.

Той твърди, че държавните управления би трябвало да дават на уязвимите браншове целенасочена поддръжка , без да се намесват в нормализирането на паричната политика.

Икономисти предвиждат, че еврозоната върви към дълбока криза на фона на падащото потребителско доверие.

Де Гуиндос сподели, че банките би трябвало да бъдат внимателни , да заобикалят да бъдат заслепени от краткосрочно нарастване на доходността заради по-високите лихвени проценти и да се приготвят за евентуалното повишаване на неплатежоспособността и понижения потенциал за погашение на семействата.

Стегнатият пазар на труда, с безработица на най-ниско равнище за всички времена, беше " позитивен фактор ", само че не е обезпечено, че ще продължи в бъдеще, продължи той.

Въпреки това той омаловажи рисковете от фрагментацията в еврозоната , която може да бъде ранен знак за друга дългова рецесия, отбелязвайки, че спредовете сред държавните облигации не са се нараснали доста през последните месеци и че ЕЦБ разполага с нови принадлежности за битка с фрагментацията.

Той също по този начин сподели, че страните от еврозоната не са виждали " типа злополуки, които видяхме в Обединеното кралство с минибюджета " и се надява, че няма да го създадат.

Поредица от нефинансирани данъчни облекчения и ограничения за подкрепяне на растежа, оповестени от краткотрайния министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс, които пристигнаха, до момента в който Bank of England повишаваше лихвените проценти и се канеше да стартира продажба на облигации, предизвикаха безпорядък на пазара на позлатени артикули и съвсем докара до колапс на пенсионните фондове.

Що се отнася до количественото стягане, де Гиндос сподели: " Личното ми мнение е, че би трябвало да бъдем деликатни . Това би трябвало да се случи, би трябвало да бъде част от процеса на нормализиране на паричната политика, само че в същото време, като се има поради равнището на незнайни във връзка с евентуалните последствия от QT, мисля, че би трябвало да го създадем доста деликатно.

" Трябва да бъде нещо като въздържан QT и да се опитваме да реинвестираме единствено % от падежите на облигациите, които имаме в нашето портфолио в разнообразни времеви хоризонти. "
 ЕЦБ не може да изключи криза
ЕЦБ не може да изключи криза

Войната Русия в Украйна и продължаващата енергийна рецесия са главните рискови фактори за инфлацията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР