За енергията на вниманието, която успокоява гнева и безпокойството, с

...
За енергията на вниманието, която успокоява гнева и безпокойството, с
Коментари Харесай

Гневът може да опустоши тялото и ума ♥ Тик Нят ХАН

За силата на вниманието, която успокоява гнева и безпокойството, с упътванията на дзен майстора Тик Нят Хан и книгата му „ Покой на мозъка “ (Изд. „ Сиела “).

Стабилни в бурята: Силните страсти и връзката Тяло – Ум

Ако имате неприятно възприятие – на горест, боязън, паника или обезсърчение, – може да решите, че не сте в положение да се върнете вкъщи, с цел да бъдете в контакт с тази страст, с цел да я контролирате и обгърнете с силата на вниманието си. Желанието ви е да избягате по-далеч от нея, а способи за бягство колкото щеш: като списания, книги, музика, храна, интернет или обезпечаване на непрекъсната претовареност, единствено и единствено да не бъдете по отношение на тялото и мозъка си. Умът и тялото се отчуждават и това ни разболява.

Когато се случи някаква злополука, когато в тялото ви се появи мъчително възприятие, когато нещо не върви добре, когато ви завладее мощна страст, вниманието и бдителността ще ви оказват помощ да я осъзнаете и ще бъдете в положение да извършите нещо, с цел да облекчите и успокоите тази болежка. Насоченото внимание ви свързва с позитивните неща и може да ви помогне също по този начин да не бягате от неприятните неща, а да запазвате наличието си и да боравите ловко с тях.

Справяне с гнева

Възможно е да изпитате яд. Гневът може да опустоши тялото и мозъка. Но в случай че можете да дишате осъзнато, да се върнете в сегашния миг и да установите контакт с тялото и възприятията си и да ги прегърнете, ще усетите облекчение. „ Вдишвайки, аз съзнавам, че в мен има яд. Издишвайки, аз обгръщам с вниманието си моя яд. “ Разликата настава незабавно. Ако не практикуваме осъзнатост и приемане, в нас остава единствено една сила – силата на гнева. Оставена сама на себе си, тази сила може да ни подтикне да кажем и да създадем неща, нанасящи щета.

Затова, когато усетите яд, стартирате да практикувате. Практикувате осъзнато дишане и генерирате силата на осъзнатостта. „ Вдишвайки, аз съзнавам, че в мен има яд. Издишвайки, аз обгръщам с вниманието си моя яд. “ Освен силата на гнева към този момент участва създадената сила на осъзнатостта, т.е. на разпознаването на гнева.

Енергията на вниманието обгръща и успокоява гнева. „ Гняв мой, аз съм тук и ще се погрижа добре за теб. “ Бдителното внимание ще ви помогне да се справите със страданието. Основното е да запалите вашето внимание и да разполагате с тази втора сила, която може да освети и разпознае страданието или гнева и търпеливо и нежно да обгърне тази мъчителна сила. Тогава двете сили ще си взаимодействат – силата на страданието и силата на вниманието, която разпознава и обгръща страданието. Ако практикувате по този метод, доста скоро ще усетите облекчение. Това е втората функционалност на бдителното внимание. Първо, благодарение на вниманието можем да се подхранваме и лекуваме с положителни неща. Второ, с вниманието можем да обгърнем и облекчим своето страдалчество.

Безпокойство

Мирът, спокойствието и хармонията, които произвеждате с осъзнатото дишане, ще обхванат в тялото и мозъка ви. Дори да се чувствате неспокойни, силата на осъзнатото дишане ще се изпречи на пътя на силата на вашето безпокойствие и напълно скоро ще усетите смяна, защото силата на безпокойството ще отшуми и ще се преобразува. Ако е придобил навика да извършва тази процедура, човек е кадърен, единствено с едно-две вдишвания и издишвания, да преобразува изцяло безпокойството и да се усети умиротворен. Независимо какво научавате и какви прозрения получавате, те би трябвало да се ползват на процедура неотложно във вашето ежедневие. Така придобивате убеденост и откривате, че вярвате във вашата процедура.

Когато мозъкът ви е разтревожен или ядосан, позволете да бъде обхванат с силата на вниманието. Не опитвайте да променяте вашето безпокойствие. Не опитвайте да го прогоните или потиснете. Просто му позволете да бъде. Продължавайте да дишате осъзнато и да генерирате силата на вниманието. Разпознайте възприятието на безпокойствие или яд и го обгърнете нежно. Когато двата вида сила – на безпокойството и на осъзнатостта – се срещнат, ще има смяна и ще настъпи промяна. В силата на вниманието има мир и централизация. Но даже самото осъзнаване, че сте неспокойни или ядосани, към този момент носи смяна. В началото това може да са единствено 5–10%. Продължите ли да следвате вашето дишане, ще отбележите цялостна смяна и ще възникне любяща добрина, противоположното на гнева.

Из: „ Покой на мозъка “, Тик Нят Хан, изд. „ Сиела “
Снимка: Thich Nhat Hanh; thichnhathanhfoundation.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР