За екологичен проблем при изгаряне на боклуци в ТЕЦ-ове алармират

...
За екологичен проблем при изгаряне на боклуци в ТЕЦ-ове алармират
Коментари Харесай

Таско Ерменков: Италиански фирми пращат боклук в България, тук го горят в ТЕЦ-ове


За екологичен проблем при изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-ове сигнализират от Българска социалистическа партия. Социалистите към този момент внесоха сигнал в прокуратурата за монопол на електроенергийния пазар на сдружения, свързани с предприемача Христо Ковачки. Екологичният проблем обаче бил още по-сериозен.

„ Италианската страна заплаща 200 евро на звук на тези италианци, които събират боклуците там. Те от своя страна заплащат 47 евро на звук за това този отпадък да бъде докаран до България и заплащат 53 евро на съответните компании в България, които одобряват този отпадък. Нямаме точните данни какви са количествата, които идват ”. Това съобщи в предаването „ Здравей, България " по Нова тв заместник-председателят на Комисията по енергетика в Народно събрание Таско Ерменков.

Той изясни, че към този момент е бил сезиран няколко пъти от жители от Сливен и Перник, които живеят наоколо до топлофикациите, че е почнало изгарянето на отпадъци, които водят до доста мощни и неприятни миризми.

„ Да, в действителност един от методите за утилизиране на битовите боклуци, това е тяхното изгаряне. Но то не може да бъде универсално. Има боклуци, които би трябвало да бъдат изгаряни на високи температури, каквито са циментовите фабрики. Ако такива боклуци се горят в топлофикационните централи, излъчванията, които се получават, са извънредно нездравословни. Като похлупак страната заплаща преференциални цени за това, че сякаш се употребява биомаса за производството на енергия”, съобщи Ерменков. Той още веднъж уточни ТЕЦ-овете в Сливен, Перник и Гълъбово.

Депутатът съобщи, че на няколко от централите, които се намират на територията на РИОСВ-Стара Загора, им е издадено мнение, че не е належащо да се прави оценка на въздействието на околната среда.

„ Българска социалистическа партия не е против Ковачки, Българска социалистическа партия е за върховенството на закона”, съобщи Таско Ерменков. „ Не може в страната да цари безхаберието и за благоденствието на един човек да страдат останалите”.

Ерменков напомни, че четирите работодателски организации са подали сигнал до Комисия за защита на конкуренцията за това, че има прекомерна централизация на пазара на електрическа енергия.

„ От Комисия за защита на конкуренцията им дадоха един въпросник с 11 въпроса. Всъщност им споделиха: Вие се жалвате, в този момент свършете и нашата работа, с цел да докажете, че това, което ни пишете е истина”, съобщи Ерменков. Той съобщи още: „ Когато вдигнеш цената на електрическата енергия, повишаваш цените на всичко. Губиш конкурентоспособност на пазара”.

Запитан за кого отива облагата, Ерменков съобщи: „ Най-вероятно за оня, на който са му разрешили по този начин да работи на пазара, на който са разрешили да има господстващо състояние, който, откогато е на пазара на електрическа енергия, може да погледнете статистиката – цената на електрическата енергия на сякаш самостоятелната енергийна борса е по-висока с 50%”.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР