За една ваксина най-важното е да е ефикасна. Няма съществени

...
За една ваксина най-важното е да е ефикасна. Няма съществени
Коментари Харесай

Д-р Николаева-Гломб с горещи новини за ваксините на "Пфайзер" и "Модерна"

За една ваксина най-важното е да е ефикасна. Няма основни разлики сред препаратите на "Пфайзер " и "Модерна ".

Това съобщи вирусологът доцент Любомира Николаева-Гломб, началник на отдел „ Вирусология “ в Националния център по заразни и паразитни заболявания в предаването „ Офанзива “ по Нова телевизия.
По думите ѝ всяка една молекула, непозната за индивида, може да провокира алергична реакция. Но вероятността е дребна, защото към този момент доста хора са ваксинирани и не са посочили сходни реакции.

"Не знам терзанията на доцент Мангъров на какво лежат. Молекулата няма патологичен материал. Ваксинацията имитира естествената зараза. Нашият организъм я разпознава и стартира да създава антитела.

Преди 7-10 ден човек не трябва да счита, че има някакъв имунитет. Втората доза е нещо като усилвател на реакцията в организма. При реваксинация още на втория ден сме предпазени ", изясни тя.

„ Мутациите на COVID-19 в Англия бяха открити през септември. Това не е нов вариант, защото няма друга клинична картина.

Тази разновидност заразява със 70% повече, на това се дължат и многото случаи във Англия. Анализираме данни, които да покажат дали тази разновидност към този момент е стигнала до България.

Коронавирусът мутира като всеки вирус, само че го прави по-бавно “, уточни доцент Любомира Николаева-Гломб.

„ Антителата на хората, имунизирани с имунизацията на „ Пфайзер “ обезвреждат английската разновидност на COVID-19 “, разгласи тя. Вирусологът изясни, че не можем да изключим опцията тази разновидност към този момент да циркулира и у нас.

"Трябва да се съблюдават ограниченията. Доказа се позитивното им влияние ", сподели още тя.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР