За една трета от собствениците приходите са достатъчни само за

...
За една трета от собствениците приходите са достатъчни само за
Коментари Харесай

Все по-често дават под наем втория дом

За една трета от притежателите приходите са задоволителни единствено за покриване на разноските


Собствениците на второ жилище стават все по-склонни да го отдават чартърен, с цел да възвърнат част от инвестицията си, разясняват брокери на парцели. В България покупко-продажбите с ваканционни парцели за инвестиция имат дял от 25-30% от всички продажби. Като има наклонност този дял да нараства.

Тенденцията от ден на ден притежатели на втори дом да го дават чартърен се вижда освен у нас, само че и по света. Нараства делът на купувачите, при които надвива претекстът за приходите от наеми, по отношение на лукса да имат втори парцел единствено за лично прилагане, демонстрира проучване на компания за отдаване чартърен на ваканционни жилища.

През 2000 година 80% от притежателите на повече от един парцел в никакъв случай не са ги отдавали чартърен. 18 години по-късно над две трети от вторите домове се отдават чартърен най-малко за прочут интервал от годината, с цел да възстановят притежателите част от разноските си. Много купувачи са стимулирани от евентуалната облага и броят на притежателите, които държат парцелите си единствено като наемни активи, е повишен внезапно в последните години. В началото на новия век единствено 14% от вторите жилища са били купувани единствено за отдаване чартърен, а не за персонално прилагане. До финансовата рецесия през 2008 година тяхното ниво доближава 19%, а в този момент над една трета от всички втори домове са купувани единствено за отдаване чартърен.

За една трета от притежателите обаче приходите от наеми са задоволителни единствено за покриване на разноските, а друга една трета съумява да извлече облага. Средната брутна рентабилност възлиза на 6,4%, а след приспадане на разноските (но без да се регистрират данъците) – 3,9%.

При покупката на втори дом хората с по-ограничени финансови благоприятни условия избират апартамент. Докато купувачите с по-висок бюджет избират къщи, които държат много по-високи цени.

Превръщат ги в актив


Купуват ваканционни парцели в чужбина


Oнлайн платформи улесняват притежателите

 Гърция е обичаната задгранична дестинация на българите за покупка на парцели. Гърция е обичаната задгранична дестинация на българите за покупка на парцели.
Много българи купуват ваканционни парцели в чужбина като желаната дестинация е Гърция. Причината за това е, че Гърция е близо, а цените на парцелите там паднаха доста поради рецесията, в която беше изпаднала страната. Българите обаче избират да купуват ваканционни парцели в родните курорти като действително те движат пазара край морето. Допреди няколко години главните купувачи край морето бяха руснаци. Сега обаче те все по-често продават парцелите си в България на французи, германци и белгийци, които не страдат от обезценяване на личната си валута.

“В среда на ниски лихви вложителите търсят активи, генериращи доходи. Днешните купувачи на второ жилище желаят парцелът да работи за тях финансово и от ден на ден се пробват освен да покрият разноските си, само че и да излязат на облага ”, споделя Пол Тостевин, зам.-директор на отдел “Международни проучвания ” в Savills. “Глобалният туризъм продължава да пораства, като броят на интернационалните туристи е повишен със 7% през предходната година до рекордните 1,3 милиарда души. В същото време бързият напредък на онлайн платформите за ваканционни жилища отваря пазара за нови целеви групи и улеснява доста притежателите да трансфорат парцелите си в актив, който носи доходи ”, добавя Тостевин.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР