За една тъжна и тревожна тенденция в страната предупреждават от

...
За една тъжна и тревожна тенденция в страната предупреждават от
Коментари Харесай

Истинска трагедия със зарязани в сливенската болница възрастни хора ВИДЕО

За една тъжна и тревожна наклонност в страната предизвестяват от многопрофилната болница „ Иван Селимински “ в Сливен. Все по-често родственици изоставят свои възрастни близки в лечебни заведения. Проблемът за лечебните заведения е, че първо пациенти без потребност от интензивно лекуване заемат кревати и второ, че това коства средства, които не се покриват от касата.

Той е на 70 години. Настанен е в стая 6 на „ Вътрешно поделение “, само че още преди седмица трябвало да си е вкъщи, тъй като към този момент е изписан от сливенската болница.

Близките на пациента от стая 6, обаче отхвърлят да го приберат от болничното заведение. Лицето му не демонстрираме по негово предпочитание. "В стая № 6 заран му се прави тоалет и наподобява доста добре. Дава му се храна, не можем да го изоставим. Това е живо създание ", сподели Екатерина Димитрова, мед. сестра МБАЛ „ Иван Селимински “, Сливен.

"Той съвсем не приказва, доста е сложна връзката с него. Дали от изтощение, дали от засегнатост, че той е останал на улицата ", сподели още Светла Генова, обществен служащ МБАЛ „ Иван Селимински “, Сливен.

Историята с попадането на възрастния мъж в болничното заведение стартира преди съвсем месец. "Линейка на „ Спешно поделение “ го е довела. Приет е в „ Гастро-ентерлогично поделение “, след което е изписан. Посетихме адресите, които ни бяха дадени от полицията, само че на нито един не намериме никой и надлежно го върнахме назад тук.

Болницата си го отглежда тук, тъй като няма къде да отиде. Няма къща, децата му са в чужбина и няма кой да го огледа действително. Има и някогашна брачна половинка, с която сега споделяме и тя сега се пробва в някаква степен да помогне ", сподели още Генова.

Оказва се, че пациентът от стая 6 не е единствен. В листата „ изоставени от родственици “ в сливенската болница дружно с него участват още петима за последната година. "На трима от тези пациенти околните им не пристигнаха да ги вземат и се наложи да търсим благоприятни условия за настаняване в обществени домове.

За благополучие, успяхме тези трима да ги настаним, тъй като бяха хора с ампутации, след инсултно заболяване, те имат потребност от грижи. Двама от пациентите нямаха и персонални карти, за сметка на болничното заведение бяха направени и персонални карти. ", съобщи доктор Васислав Петров, шеф МБАЛ „ Иван Селимински “, Сливен.

Най-фрапиращият случай - 81-годишна жена остава четири месеца в болничното заведение. Благодарение на напъните на лекари и обществени служащи, в този момент дамата е настанена в обществен дом в Кюстендил. Престоят й обаче е коствал 12 хиляди лв. на болничното заведение.
До момента в България няма нормативен механизъм за сходни обстановки.

На процедура никой не може да задължи фамилията и роднините да приберат от болничното заведение собствен оздравял към този момент непосредствен. Дотогава ориста на пациент № 6 в сливенската болница и други като него в страната остава на волята и съвестта на децата им.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР