За една и съща хазартна игра са заплащани различни държавни

...
За една и съща хазартна игра са заплащани различни държавни
Коментари Харесай

Частният хазарт спестил 210 милиона лева данък

За една и съща хазартна игра са заплащани разнообразни държавни такси. Това стана ясно от брифинга на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ).Защо се е получило това разминаване занапред ще се прецизира - такава поръчка даде шефът на АДФИ Георги Начев. Ако хазартните игри са плащали по този начин, както е плащал Българския състезателен тотализатор от 2014 до 2019 е щяло да влязат още 210 милиона лв..

Спортният тотализатор е плащал по един метод, останалите играчи на хазартния пазар - по различен. Държавната такса по закон е 15% отчисления от всички
залози, като единствено държавният тотализатор е изпълнявал закона.

Начев не изключи опцията тази сума да набъбне. Поискана е информация за
залаганията, като се чака данните да са подготвени до един месец.

Дали е законосъобразно, всеки можел да си реши, съобщи Начев, като не се ангажира с оценка за щата на бюджета. Затова АДФИ прави инспекция в Комисията по
хазарта. Проверката е стартирана на 16 декември и е с министерско предписание, стана ясно още от думите на Георги Начев.

Припомняме, че тази заран прокуратурата влезе в Комисията по
хазарта, само че прокурори и проверяващи се въздържаха от мнения пред публицистите. От пространствата на комисията бяха изнесени кашони с документи. Главният прокурор Иван Гешев също отхвърли да даде детайлности по следствието с мотив, че основният прокурор не може да бъде наясно с детайлите по всички случаи в действително време, а и няма разрешението на наблюдаващия прокурор да изнася данни по случая.

Вътрешният министър Младен Маринов съобщи, че функционалностите на Министерство на вътрешните работи по случая са само по линия на оказване на подпомагане.

За нередности в Комисията по
хазарта загатна по-рано денем и депутатът Валери Симеонов.

Акцията в Комисията по
хазарта съответствува с прокарването на предложенията за промени в Закона за хазарта за повторно от страна на водача на НФСБ, откакто през 2018 година той не събра задоволително поддръжка измежду депутатите. По думите на Симеонов сега той обаче разполага с поддръжката както на премиера Борисов, по този начин и на финансовия министър Владислав Горанов.

Спортният министър Красен Кралев също изрече вяра, че по този метод българският спорт ще получи по-достойно финансиране.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР