За една година в Русия рязко е нараснал броят на

...
За една година в Русия рязко е нараснал броят на
Коментари Харесай

32% от руснаците не искат в държавата им да живеят цигани

За една година в Русия внезапно е повишен броят на жителите, нежелаещи в страната да живеят хора от някои националности, споделя "Ведомости ", като се базира на изследване, осъществено от социологическия център "Левада ".
Начело в рейтинга на "нежелателните " етноси са ромите, китайците и виетнамците. Против пребиваването им в Русия се изричат надлежно 32, 31 и 26 на 100 от запитаните поданици на страната. Същевременно за една година делът на хората, споделящи концепцията "Русия за руснаците ", е повишен от 10 на 19 %.
Социоложката Карина Пипия от "Левада " свързва усилването на ксенофобските настройки с усъвършенстваното отношение на хората в Русия към Съединени американски щати и Европейски Съюз на фона на тазгодишното международно състезание по футбол, проведено във федерацията.
"Негативното отношение към Запада още веднъж се измества от базовата ксенофобия към етническите малцинства ", разсъждава тя.
"Това може би има връзка с предстоящите стопански компликации " в Русия - "тревогата по този мотив може да се проектира върху външния съперник, само че може и върху етнически другите ", тъй като "канализирането на отрицателните настройки към Запада очевидно е изчерпало своя капацитет ", добавя Александър Верховски, шеф на аналитичния правозащитен център "Сова ".
Но антизападните настроения в Русия съгласно него няма да намалеят изключително, така че няма доста накъде да пораства и етническата ксенофобия измежду руснаците.
Западът и мигрантите са двата общопризнати източника на неприятности за хората в Русия - нали би трябвало да припишат на някого виновността за своите неволи, изяснява Верховски, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР