За една година в Русия рязко е нараснал броят на

...
За една година в Русия рязко е нараснал броят на
Коментари Харесай

32% от руснаците не искат в държавата им да живеят цигани

За една година в Русия внезапно е повишен броят на жителите, нежелаещи в страната да живеят хора от някои националности, споделя " Ведомости ", като се базира на изследване, осъществено от социологическия център " Левада ".

Начело в рейтинга на " нежелателните " етноси са ромите, китайците и виетнамците. Против пребиваването им в Русия се изричат надлежно 32, 31 и 26 на 100 от запитаните поданици на страната. Същевременно за една година делът на хората, споделящи концепцията " Русия за руснаците ", е повишен от 10 на 19 %.

Социоложката Карина Пипия от " Левада " свързва усилването на ксенофобските настройки с усъвършенстваното отношение на хората в Русия към Съединени американски щати и Европейски Съюз на фона на тазгодишното международно състезание по футбол, проведено във федерацията.

" Негативното отношение към Запада още веднъж се измества от базовата ксенофобия към етническите малцинства ", разсъждава тя.

" Това може би има връзка с предстоящите стопански компликации " в Русия - " паниката по този мотив може да се проектира върху външния съперник, само че може и върху етнически другите ", тъй като " канализирането на отрицателните настройки към Запада очевидно е изчерпало своя капацитет ", добавя Александър Верховски, шеф на аналитичния правозащитен център " Сова ".

Но антизападните настроения в Русия съгласно него няма да намалеят изключително, така че няма доста накъде да пораства и етническата ксенофобия измежду руснаците.

Западът и мигрантите са двата общопризнати източника на неприятности за хората в Русия - нали би трябвало да припишат на някого виновността за своите неволи, изяснява Верховски, представен от Българска телеграфна агенция.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР