За една година фирмите, свързани с Васил Божков, който стои

...
За една година фирмите, свързани с Васил Божков, който стои
Коментари Харесай

Колко е зависим "Левски" от финансирането на Васил Божков

За една година компаниите, свързани с Васил Божков, който стои зад собствеността на " Левски ", са вложили в клуба малко над 25 млн. лв.. Това демонстрират данни, предоставени от " Левски " на " Дневник ".

В същото време клубът е осъществил спомагателни доходи на обща стойност 7.68 млн. лв., което е към една трета от парите, идващи от компаниите към Божков.

През февруари " Левски " ще показа обществено финансовия си доклад пред акционерите си и по тази причина на този стадий от клуба отхвърлят цялостната разбивка на приходите, разноските и отговорностите. От управлението настояват, че са понижени отговорностите, за които при идването на Божков през март 2019 година беше оповестено, че са над 32 млн. лв.. Очакванията са, че може да бъде регистрирана даже облага за финансовата година.

Изпълнителният шеф Павел Колев съобщи, че " Левски " се нуждае от най-малко 1.5 млн. лв. всеки месец, с цел да работи обикновено. Пред " Дневник " той сподели, че " вид, в който клубът се финансира и ръководи от почитателите, сега е съвсем неосъществим ". Точно това предложи министър-председателят Бойко Борисов при срещата си с представители на ентусиастите. Наскоро Божков непосредствено съобщи, че в случай че се одобряват препоръчаните промени в Закона за хазарта, той няма да има може да устоя " Левски ".

В момента той обезпечава финансирането посредством компании като " Национална
лотария " и " Нове хоумс ", които се популяризират посредством футболния клуб. Преди седмица формалният притежател на сините Георги Попов изясни, че средствата се отпускат с контракти за спонсорство и дарения, а не посредством заеми. Общо 19 милиона са обезпечени по този метод, а други са " под формата на дълготрайно финансиране от " Национална лотария ", което е до 2023 година най-малко и тогава ще се вземе решение дали това ще се вкара в капитала или може да се опростят, което е по-вероятният вид ". От това финансиране към този момент са били усвоени 6 млн. лв..

Представените финансови данни демонстрират, че сега действието на " Левски " е мощно подвластно от парите, идващи от компаниите към Божков. Ръководството на клуба съобщи, че ще работи за увеличение на приходите по останалите пера, с цел да може клубът да понижи тази взаимозависимост, само че за крайната цел ще е нужно време.

По-малко за футболисти, повече за школата

Още с идването си в " Левски " преди близо година, Колев сподели, че парите за заплати на първия тим би трябвало да бъдат понижени. Преди година месечно по това перо са изразходвани близо 20% повече средства, като включително не влизат привлечените тази зима три нови попълнения, изяснява той. " Ако прибавим новите, малко ще се приближим, само че отново ще останем доста под предходната година ", сподели Колев пред " Дневник ".

 Колко е подвластен
© LAP.BG

Разходът за треньорския щаб е на равнището от предходната година. Таван на заплатите не е поставян, само че има рамки, с които клубът се преценява.

" Направихме измененията, без това да се отрази на представянето на тима. Миналата година " Левски " зимува на 10 точки от върха, беше трети и беше изнемощял от купата, а в този момент сме на четвъртфинал за купата против " Лудогорец " и сме втори в шампионата ", изясни Колев.

В противоположна посока обаче се движат парите по две посоки - за школата и администрацията. Разходите за заплати на треньорите в школата се усилват с 32%. В администрацията са назначени нови хора и разходът скача с над 30%. " По-дългосрочният взор за развиване на клуба изисква точно това - в случай че искаш по-добри резултати в произвеждането на лични футболисти за първия тим и комерсиалната активност да се развива и клубът да печели, това значи да инвестираш в фрагменти. Необходима е и по-добра отчетност и надзор върху разноските ", изяснява Колев.

До момента 1.6 млн. лв. са вложенията в терени, ремонт на общежитие и съблекални, като и тези разноски са свързани с развиването на школата.

Приходите

Най-големите доходи отвън тези от обвързваните с Божков компании са 2.7 млн. лв. от продажбата на Давиде Мариани.

Съществен доход са и парите от сезонни карти и билети, като там има лек растеж до 1.042 млн. лв.. Малко над 1100 са продадените сезонни карти, по отношение на под 900 за същия интервал преди година. " Това е някакъв растеж, само че е малко. Ние би трябвало да гоним най-малко 4-5 хиляди, това ни е задачата ", съобщи Колев.

 Колко е подвластен
© LAP.BG

Той няколко пъти е посочвал, че последователите са най-ценният актив на клуба и по тази причина управлението поставя старания да се възползва.

Според показаните данни има доход от 414 хиляди лв. от продажба на артикули. " Те са от втората половина на 2019 година, защото преди този момент магазинът се държеше от почитатели. Това е добър резултат, в случай, че цялостната ни комерсиална тактика не е почнала. Тя ще започва отчасти напролет и пълноценно чак през идващия сезон. Тук има доста огромен неосъществен капацитет ", съобщи изпълнителният шеф.

Задължения

Близо 7 млн. лв. са задълженията на " Левски " единствено към две компании - " Виваком " и " Главболгарстрой ". Тези към телекомуникационната компания са поради заем. За парите от строителната компания притежателят на " Левски " Попов съобщи публично, че счита, че не са дължими и евентуално ще има дело.

" Още с влизането в клуба трябваше да платим 1.774 млн. лв. към Националната организация за приходите (НАП), които бяха наложителни, с цел да получим лиценз за евротурнирите. също така по съглашение за разсрочено заплащане с организацията към този момент сме платили малко над 2 милиона лв.. Отделно сега плащаме и безусловно всички настоящи разноски и осигуровки ", сподели Колев пред " Дневник " в понеделник. " Този клуб сега свети в зелено отвред в държавната система ", добави той.

Ръководството на сините към този момент разгласи, че клубът е заплашен непрекъснато от възможни каузи, които могат да бъдат заведени.

В сряда (29 януари) профилираната прокуратура организира акция в офиси на Божков - повече тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сблъсъкът за
хазарта (60)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР