За една четвърт от българите 80-те години на миналия век

...
За една четвърт от българите 80-те години на миналия век
Коментари Харесай

Галъп: Българите харесват най-много 80-те години на миналия век

За една четвърт от българите 80-те години на предишния век са най-хубавото десетилетие.

Това демонстрира изследване на Изследването е извършено „ лице в лице “ с таблети сред 20 и 27 септември 2022 година измежду 1009 пълнолетни българи. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Абсолютната оптималната неточност е ±3,1% при 50% дялове. 1% от цялата извадка се равнява на към 54 хиляди души.

Според 13,9 на 100 най-хубавото време е било през седемдесетте години. Следват деветдесетте с 13,6 %, първото десетилетие на този век (13,3%) и второто десетилетие на този век - 12,2%, показват от организацията.

Участниците в изследването на възраст сред 46 и 65 години възприемат 80-те години на предишния век като най-хубавото време в доста по-голяма степен спрямо по-младите или с най-възрастните. Възрастта е като цяло изключително значим фактор при оценяването на обещано десетилетие - и поради демографската конструкция на популацията в страната, и поради носталгията по младостта.

Тезата, че се обича най-вече десетилетието на собствената младост, се удостоверява и когато се прегледат публичните настройки към 70-те години. Поколението, което в най-голяма степен свързва десетилетието на диското с чувството за най-хубавото време, са точно респондентите на възраст над 66 години, посочват социолозите. По-младите генерации показват в доста по-малка степен сантименти към този интервал (а и нямат спомени). При респондентите до 35 години отговорите „ седемдесетте “ не доближават и 2 на 100.
 Източник " Галъп интернешънъл болкан "

Нещо се пречупва в публичните усещания по отношение на деветдесетте, считат анализаторите от „ Галъп интернешънъл “. Поколението сред 36 и 45 години, от което се чака в най-голяма степен да възприема 90-те години като най-хубави, е по-скоро раздвоено. Същото важи и за поколението сред 26 и 35-годишна възраст. Над две трети от запитаните сред 26 и 35 години не могат да преценяват кое десетилетие е най-хубаво за тях. Една пета от запитаните сред 36 и 45 години – също.

Десетилетията на новото хилядолетие са най-добре оценени от най-младите до 25-годишна възраст. Сред тях са и най-високите дялове на отговори „ не мога да преценява “. Вероятно упованията измежду младите са, че най-хубавото десетилетие следва, разясняват социолозите.

Объркването проличава и в някои парадоксални данни. Излиза да вземем за пример, че поколението, било на двадесет години през деветдесeтте, гледа с малко по-големи благосклонности към осемдесетте. Интересно е, че поколението 26-35 години (които са прекарали дребна част от съзнателния си живот през деветдесетте) са по-благосклонни към този интервал.

Немалки са дяловете на отговори в интерес на деветдесетте и измежду респондентите под 25 години, огромна част от които даже не са били родени тогава. Може би тук роля играе обичайна идеализация на детството или на близкото предишното, означават от " Галъп ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР