За единадесета поредна година Община Бяла и Народно читалище Пробуда

...
За единадесета поредна година Община Бяла и Народно читалище Пробуда
Коментари Харесай

В Бяла започна една от най-мащабните прояви на самодейното изкуство

 За единадесета поредна година Община Бяла и Народно читалище " Пробуда – 1928 “ са домакини на едно от най-големите събития за самодейни колективи – Националния събор на читалищата.

Съборът бе открит на 18 юни и ще продължи до 22 юни. В сряда и четвъртък програмата стартира от 19:00 часа, а в петък и събота заради огромния интерес началото е изместено в 18:30 часа.

Над 1200 самодейци ще се изявят на централния площад в град Бяла. Изявите са толкоз разнородни, колкото е читалищното дело. В рамките на петте концертни вечери публиката ще има опция да се наслаждения на вокални групи за остарели градски и естрадни песни, колективи за достоверен и обработен фолклор, театрални колективи, фолклорни танцови обединения от всички възрасти, мажоретни сформира, кукери и още доста други.

Националният събор на читалищата няма конкурсен темперамент. Всяко читалище получава плакет със признака на Събора за спомен, за всяка група или самостоятелен участник са направени грамоти. Най-атрактивните осъществявания могат да завоюват златен орден, а след привършване на събитието едно от всички читалища ще бъде притежател на специфичната " Награда на кмета на Община Бяла “.

Организаторите дават още една опция за изява с присъединяване в ревюто " Произведено в България - читалища “. Читалищата подреждат предмети направени от сръчните ръце на самодейците. През годините са представяни красиви картини, сувенири и предмети направени с разнообразни техники от приложното изкуство, плетива и обичайни български шевици.

Днес ще се организира експертна среща сред секретарите на читалищата и представител от Министерство на културата, на която ще бъдат разисквани настоящи читалищни тематики и проблеми. Участниците в годишната среща я регистрират за извънредно потребна, тъй като тя им дава опция освен за актуализиране на информацията по отношение на стратегии на Министерството и благоприятни условия за финансиране на планове, само че и за обмяна на скъп опит и хрумвания.

Организаторите споделят, че първоначално преди 11 години не са вярвали, че Националният събор на читалищата ще се трансформира в една от най-мащабните прояви на самодейното изкуство освен по Черноморието, само че и в цялата страна. Всяка година прииждат нови участници от всички краища на България, с тях се завръщат и остарели участници, които способстват за колорита на концертната стратегия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР