За един период от около 8 години, от 2011 до

...
За един период от около 8 години, от 2011 до
Коментари Харесай

Нено Димов: С 60% са намалели превишенията на замърсяване на въздуха в страната

За един интервал от към 8 години, от 2011 до 2018 година близо с 60% са намалели превишенията на замърсяване на въздуха в станциите, които вършат мониторинг на чистотата на въздуха в страната. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на формалното разкриване на второто издание на Европейската конференция за качеството на въздуха – SOFAIR.

 © БГНЕС - Архив
През 2011 година единствено в 9 от тези станции са били реализирани средноденонощните превишения на годишна база, което е 75% непостигане на нормите. През 2018 година 29 станции демонстрират реализиране на нормите, което е 75% за 8 години. Това е резултат от -75 до + 75 %, което е удивително.

Димов сложи преди всичко условията към качествата на горивата и сега Министерството на земеделието работи по разпоредба, която да приложи тези правила в границите на дървесината брикетите и въглища. Втората доста значима смяна в закона е кметовете да реализират триумфи, а не да извършват стратегии, тъй като ние желаеме резултати, съобщи Димов и акцентира, че главните замърсители са битовото отопление, превозът, стопанската система и промишлеността.

Министърът напомни, че България е била наказана от съда на Европейски Съюз за 28 града през 2017 поради мръсния въздух.

„ По предварителни данни 9 града към този момент са отвън този лист, тъй като покриват условията. В края на този месец се чака да излязат окончателните резултати “, разясни още той и направи равносметка на постигнатите резултати в София във връзка с опазването на чистотата на атмосферния въздух.

„ През последните 3 години в София в няколко от 5-те станции има трагично усъвършенстване на индикаторите през зимния интервал, който е от октомври до март. Ако станцията в Дружба през отоплителен сезон 2015/2016 е имала 68 превишения то през 2018/2019 те са 16. Станцията в Младост регистрира понижения от 46 на 32 “, заключи Димов.

Според него обаче казусът с качеството на въздуха е проблем на бедността, по тази причина държавното управление работи за повишение на приходите на популацията.

„ Основният приоритет на Министерство на околната среда и водите за моя мандат е качеството на атмосферния въздух. Неслучайно въздухът, тъй като той е един от най-съществените проблеми на околната среда, който не е толкоз проблем на околната среда – той е проблем на градската страна, който визира здравето на жителите. Той обгръща цялостен един набор, покриващ манталитета на една страна “, съобщи Димов.

Той уточни, че икономическото развиване е директно обвързвано с качеството на въздуха.

„ Проблемът с качеството на въздуха е проблем на бедността. Той е съсредоточен там, където живеят хора, които нямат задоволително благоприятни условия. Затова целта на държавното управление за покачване на приходите е директно обвързван с възстановяване качеството на въздуха. Това води като цяло до запазване на околната среда “, акцентира министърът и добави, че над 44 млн. лева ще получи Столична община, които ще бъдат вложени в семействата с оглед възстановяване на околната среда.

„ Това ще стане и на още 5 места. Правим всичко допустимо, с цел да го осигурим и на други български общини, които да стартират да поставят ограничения в тази посока “, сподели още той.

Димов уточни още, че в народен мащаб остават 25% от станциите, които не дават отговор на условията и изрази вяра, че в идващите 2-3 години ще съумеят жителите да се похвалят с обстоятелството, че дишат чист въздух.

На собствен ред, домакинът на конференцията, кметът на София Йорданка Фандъкова разгласи, че в границите на една година 10% от софиянците оставят колите си в дните, в които има превишение на фини прахови частици.

„ За нас чистотата на атмосферния въздух е един от основните цели, по които работим дружно с Общинския съвет и дружно с всички институции. Качеството на въздуха от тематика, която преди години беше по-скоро експертна и обект на интернационалните диспути, в последните години се трансформира в тематика от ежедневните диалози на жителите и част от решенията на градско равнище, които ние взимаме “, сподели тя и акцентира, че 70% от хората считат, че казусът е решим с тяхно персонално присъединяване и са подготвени да се включат в решаването му.

Фандъкова акцентира още, че с изключение на тези 10% от софиянци, които към този момент оставят колите си в дните, в които общината афишира, че има замърсяване над нормите, още 20% заявяват готовността да го създадат, в случай че нямат наложителен ангажимент.

„ Това е голям капацитет за съучастничество и от нас зависи да привличаме от ден на ден хора към дребните, само че всекидневни стъпки към превъзмогване и очистване на замърсяването “, съобщи Фандъкова.

Тя уточни, че цел на Общината е да се употребяват високо софтуерни проучвания за качеството на въздуха.

По обяд кметът на София, дружно с задграничните посетители ще засадят 10 дървета в градинката на НДК.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР