За един от големите проблеми в международния автомобилен транспорт вина

...
За един от големите проблеми в международния автомобилен транспорт вина
Коментари Харесай

По-евтино, по-бързо, с по-малко бумаги: Голямата промяна идва с единните тол такси в ЕС |

За един от огромните проблеми в интернационалния авто превоз виновност нямат нито компаниите превозвачи, още по-малко самите водачи на тировете. В обединена Европа обаче системите, по които се събират пътните такси са много разнообразни, което основава компликации. Причината е, че обособените страни чисто исторически са въвели тол системи по друго време и са употребявали разнообразни концепции и софтуерни решения в опитите си да вкарат оптимално обективен метод за това кой какъв брой разрушава пътищата и какъв би трябвало да е приносът му за тяхната поддръжка.


В този смисъл Европейски Съюз от дълго време е почнал да мисли за единно решение на казуса, само че процесът се случва много постепенно. Още през далечната 2004 година бе призната евродиректива, която планува всички системи за таксуване на транспортните средства в границите на общността да са оперативно съвместими, т.е. да станат част от единна мрежа. 17 години по-късно единствено 11 от страните от Европейския съюз са изпълнили условието и този път, за разлика от всевъзможни други индикатори, България не е измежду опашкарите, а измежду отличниците. Страната ни е част от единната европейска система за заплащане на пътни такси дружно с Австрия, Германия, Белгия, Франция, Италия, Испания, Португалия, Полша, Унгария и Швейцария.

Замисълът е да бъдат улеснени работата на фирмите от транспортния бранш при заплащането на пътните такси в разнообразни страни. И то в действителност се случва при действието на единна мрежа. Независимо дали дадена компания за интернационалните транспорти има няколко, 100 или над 1000 камиона, тя печели и икономисва от синхронизацията. Най-малкото от инвестицията за така наречен бордови устройства в тежкотоварните камиони. Всеки ден хиляди водачи на тирове минават през разнообразни страни, а всяка от тях има друга система за събиране на пътните такси и в тях би трябвало да има тъкмо избрана джаджа. Така в камиона устройствата за таксуване могат да се окажат 10, дори и повече. Единната тол мрежа на процедура лимитира до най-малко голямата администрация, с която се сблъскват превозвачите по европейските пътища - над 100 разнообразни такси и всеки камион би трябвало да е регистриран във всяка страна, през която пътува. Отделно компанията транспортьор би трябвало да има контракти с огромен брой сътрудници, което значи разнообразни системи за фактуриране и заплащане на тол таксите.

Какво е ЕETS?

Универсалната система за събиране на пътни такси разрешава на транспортните компании да заплащат пътни такси в целия Европейски Съюз единствено на база на един абонаментен контракт, с един снабдител на услуги и с едно бордово устройство, което да бъде разпознавано от всички тол системи. У нас включването на България към мрежата на ЕETS е на " Интелигентни трафик системи " - компанията, която е народен снабдител и главен сътрудник на Агенция " Пътна инфраструктура " в събирането на тол таксите.

Компанията предлага на територията на страната и има интернационално приложение във към този момент описаните нагоре 11 страни от Европейски Съюз.

Какво е значимо за клиентите?

Услугата към този момент е дейна на портала От нея могат да се възползват всички нови и съществуващи клиенти, ползващи някой от досегашните разновидности за автоматизирано тол таксуване на TollPass, изясняват от " Интелигентни трафик системи ".

С TollPass EETS компанията снабдител предлага на българските транспортни компании сертифицирано бордово устройство от последно потомство, което освен регистрира пътните такси в разнообразни страни, само че разрешава онлайн подписване и ръководство на контракти, доклади за всички тол транзакции в България и Европа, елементарно активиране и изключване на обособени страни и тол области, даже възобновяване на Данък добавена стойност и акцизи от европейски страни.

Универсалното бордово устройство си има име - TollPass EUROBOX. То " комуникира " с всички национални тол системи, които към този момент са част от единната европейска мрежа, както със системите за таксуване на трафика през немските тунели Warnow и Herren и белгийския Liefkenshoek, показват от " Интелигентни трафик системи ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР