За един голям спортист животът е низ от състезания и

...
За един голям спортист животът е низ от състезания и
Коментари Харесай

Марк Жирардели – Посланикът

За един огромен състезател животът е низ от надпревари и победи, трофеи и купи. Но даже за великите първенци в един миг идва краят. Тогава те са изправени на кръстопът – да лежат върху старите си лаври или да намерят нова тенденция в живота си. Марк Жирардели – един от най-великите в историята на алпийските ски, съумя да придвижи победния дух от пистата в живота.

Едва неотдавна новият владетел на пистите Марсел Хиршер усъвършенства върха на Жирардели за най-вече Големи кристални глобуси. Марселито към този момент има 7, а легендата със своите 5 дълги години оглавяваше една от най-престижните ранглисти в белия спорт. Има и 9 дребни купи в обособените дисциплини, защото Марк беше един от последните велики майстори от остарялата школа, които можеха да карат във всички дисциплини. Липсва му единствено купа от супер-г, само че там също има значително победи в обособени надпревари. Общо 46 пъти е стъпвал на най-високо ходило на подиума в Световната купа, има 4 международни трофеи и още 7 медала от шампионати на планетата. Единственият трофей, който му се изплъзна, бе олимпийското злато. Жирардели завоюва два сребърни медала от Албервил 92, само че първото място от най-престижния състезателен конгрес по този начин и остана недостижимо. Истинското доказателство за класата му обаче не е успеха в едно несъмнено съревнование, а десетилетното му наличие в международния хайлайф.

А след края на спортния му път и ориста го свърза с България. „ Първото ми посещаване бе през 1979-а, на Европейската купа – споделя Марк. – Стори ми се, че хората са доста небогати и оставих цялата си екипировка, дружно със ските, на няколко българи. Те към момента ми се обаждат и ми споделят по какъв начин пазят моите неща 30 години по-късно. “
През 2005-а пък е поканен за специфичен посетител на откриването на ски сезона в Банско. Тогава курортът под връх Тодорка към момента е в „ детска възраст “ и признанията от Световните ски награди са надалеч в бъдещето. Но Марк, който е бил във всички водещи зимни центрове в света, незабавно съзира капацитета на градчето. Банско му се отплаща топло – става почетен жител, а пистата „ Бъндерица “, която приема надпреварите от Световната купа, е кръстена на негово име. До компетентността му прибягна и министърът на туризма Николина Ангелкова.

„ Курортът се развива вярно, само че не би трябвало да стопира – счита Жирардели. – Ако не се направи пробив и не са влага в инфраструктура, ще загубим надпреварата в дълготраен проект. Само тази година в Австрия са пуснати в приложимост 13 кабинкови лифта, девет седалкови, един разбъркан и четири влека. За да бъде конкурентоспособна от икономическа позиция, всяка страна би трябвало да има пътища, по които да се придвижват артикули. Същото важи и за ски курортите. Ако не инвестираш в инфраструктура, заведения за хранене, хотели, лифтове, рано или късно ще загубиш интереса на туристите. България е туристическа страна, освен зимна дестинация. Банско има късмет да се трансформира в един от водещите зимни центрове в света, само че без вложения това няма по какъв начин да се случи. “

Легендата прави оценка доста високо плана София да одобри зимни олимпийски игри за младежи, за който „ Труд “ даде концепция.

„ Това е неповторима опция за създаване на имидж, може би най-хубавата реклама – счита Марк. – Олимпиадата е най-голямата спортна сцена, а младежките игри са късмет да се докоснеш до тях на по-малка цена. И въпреки всичко хората ще си кажат – очевидно в София качеството на туристическите услуги е доста положително, другояче ФИС и МОК в никакъв случай не биха отишли там. “

Но за огромния първенец приоритет си остава развиването на ски центъра под Тодорка и пистата, която носи името му.

„ Много ми харесва да работя за Банско, аз съм лицето на курорта пред света, пред Международната ски федерация – признава Жирардели. – Разговорите за концесията вървят от 15 години. Мисля, че е време съществено да се заемем с този проблем. “

Прави българско вино


Австрийците, също като българите, считат виното за своята национална напитка. А едно от нещата, които теглят родения в Лустенау Жирардели към България, е ферментиралият гроздов сок. От няколко години той поръчва на една от водещите ни мазета да създава вино с името му – купаж от международния вид „ сира “ и българския „ рубин “.

„ Това не значи, че съм се отдал на алкохола – изясни тогава Марк. – Просто съм познавач на качествените неща, както във връзка с виното, по този начин и на спортната екипировка, която се създава от мое име. “

За него


Без поддръжката му нямаше да има Световна купа


Марк Жирардели е име от най-голяма международна големина, един от изключителните скиори на нашето съвремие. Той е освен рекламно лице, а и дипломат на Банско към този момент 15 години. Мисля, че си прави работата съвършено и доста по-добре от всички нас, тъй като няма потребност да убеждава доста дълго който и да било. Просто Жирардели е такова име, че никой не може да му откаже да пристигна. Никой не може да подложи на подозрение експертизата и знанията му на тематика ски, курорти и писти. Помощта му през годините е в действителност неоценима. Без неговата поддръжка и помощ нямаше по какъв начин да се случи пистите да дават отговор на международните стандарти и на Световната купа.

Цеко Минев, президент на БФСки


Чест е, че ни поучава


Изключителна чест е, че Марк Жирардели се съгласи да работи като консултант на министъра на туризма. Жирардели е легенда в ски спорта. Той работи за България и съставлява страната ни още от 2005 година Изключително доста харесва нашата страна и знае какъв е нашият капацитет, изключително в зимния туризъм.

Николина Ангелкова, министър на туризма


Хора като него ни признават, а тук ни плюят


Искам да поздравя Марк, че за следващ път посрещна началото на ски сезона в Банско. Той в действителност е огромен другар на нашия курорт. Благодаря му за високата оценка, която слага на Банско, тъй като мнението му е доста скъпо за нас. Жалко е, че хора от чужбина като Марк Жирардели или Томба ни признават, а единствено в България ни плюят.

Георги Икономов, кмет на Банско
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР