За един британец, който прекарва времето си по Коледа в

...
За един британец, който прекарва времето си по Коледа в
Коментари Харесай

Тръмп има право

За един британец, който прекарва времето си по Коледа в Съединени американски щати, това е благословено облекчение. Цели дни минаха без да се приказва за Брекзит. Сякаш плащеница покри тези диалози. Но Съединени американски щати също имат своето надълбоко разделяне, остро разсечено от политиката на популизма. И това е Доналд Тръмп и „ Америка на първо място “.

Тръмп се трансформира в един феномен. Подобно на Самсон в храма, той наподобява е в положение да срути цялата постройка на политиката. Американската държавна машина катастрофира поради стената, международната търговия е унищожена, цените на фондовите пазари спадат, а съюзите са в руини. Удивително е това, което един човек може да аргументи на света, освен това на процедура самичък.

Когато обаче цялостен един политически хайлайф споделя, че неговото решение е полуда, въпреки всичко нещо в него би трябвало да е вярно. Това се случи, откакто Тръмп заяви през предишния месец, че изтегля 2000 бойци на Америка от Сирия. „ Те всички се връщат и се връщат в този момент “, безапелационен бе той. Това, което той направи, беше зашеметяващо, освен това след другарски диалог с турския президент Реджеп Тайп Ердоган и без да каже на своите командващи войските.

Тръмп загуби своя министър на защитата Джеймс Матис и своя специалист за Ислямска страна Брет Макгърк, който на процедура упрекна Тръмп, че към този момент не „ пази нашия метод на живот “. В чужбина кюрдите са опустошени, афганистанците са разтревожени, а Иран и ИД са възхитени. Недоволството идва, както от демократите, по този начин и от републиканците, а водещия сенатор на републиканците Линдзи Греъм моли да се анулира това решение, което „ заплашва сигурността и сигурността на Съединени американски щати “. Тръмп задоволи тази молба, като даде отсрочване от 120 дни и едно по-бавно евакуиране.

Аргументът на Тръмп бе, че излизането на Америка от войните беше заложено в неговата акция. Намесата в Сирия в никакъв случай не е била предопределена да бъде непрекъсната, а ИД към този момент е осакатена. „ Хората ще би трябвало да стартират да правят доста от тяхната лична работа “, добави той, „ тъй като Съединени американски щати не могат да продължат да бъдат служителя на реда на света “. На това английският външен министър Джереми Хънт добродушно отвърна, че Съединени американски щати би трябвало да останат в Сирия, „ с цел да е сигурен, че улиците на Англия ще са в сигурност “. Как и за какво това би трябвало да стане, той не изясни. Годините на американския метод живот и техните полезности не донесоха нищо повече с изключение на убийството на хиляди цивилни и заличаването на някои от най-старите градове на Земята.

Блатото, в което Съединени американски щати затъна в Месопотамия, както и в Афганистан, в действителност се трансформира в несигурно. Отстъплението постоянно е сърцераздирателно за приятелите и прелестно за враговете. То е скръбен и негативен модел. Барак Обама се опита да се измъкне оттова и загуби нервите си. Тръмп откри за какво: това е станало, поради буйната и цинична отбрана на лобито, наложило интервенцията, и саботирало националната сигурност.

Сега идва парадоксът. Тръмп седи във военната зала на Белия дом и проповядва същата „ национална сигурност “, която той организира в Сирия, с цел да оправдае своята мексиканска стена от 5 милиарда $. Миграцията повлича след себе си ужасяващи премеждия, и Англия няма никакво право да бъде самодоволна. Илюзия е Англия да си мисли, че има своето „ шекспирово сребърно море “, и че за неговата отбрана ще са задоволителни единствено няколко патрулни лодки. А въпросът е еднакъв. Как да се спазят популистките изборни обещания и да се държат мигрантите надалеч.

Тръмп има право да сложи „ Америка преди всичко “ в Близкия изток и с този девиз могат да се обяснят и неговите търговски бариери против Канада и Китай. Но сходно на мексиканската стена, тези политики нямат нищо общо с националната сигурност на Америка. Съединени американски щати би трябвало да са най-безопасната страна на планетата. Нейната територия в никакъв случай не е била заплашвана от непозната мощ, да не приказваме за намеса. Двата океана я пазят от изток и от запад. Ако изключим 11 септември, всички терористичните произшествия бяха породени от локални жители. Войните в чужбина, от Виетнам до Сирия, отразяват някакъв нов имперски ентусиазъм за надмощие, сходен на този, който бе обхванал Англия. Ефектът от тази нова политика цели Съединени американски щати да се трансформира от служител на реда в доброволна организация за поддържане на реда.

Политиката на страха от дълго време е присъща на несигурния общественик. Парадирането с военни мускули към момента държи крепко публичния живот на Съединени американски щати и се е трансформирало във витрина на това, което президентът Айзенхауер назова антидемократичен „ военно-промишлен комплекс “. Той желае безпределно нарастване на военните разноски и поддържа идеята за американското наличие по целия свят. И за него всекидневно се вършат литургии пред олтара на националната сигурност.

Американската помощ за НАТО от дълго време обезпечава европейската сигурност, само че това не попречи на Тръмп да призове, че е време останалата част от света сама да стартира да взема решение личните си проблеми. Извеждането на Съединени американски щати в този момент от Близкия изток е тъкмо това, за което бе предупреждавана Англия за Суец през 1956 година, че не би трябвало да прикрива имперските си случки с одеждите на вътрешната сигурност. Забележките на Матис, и на Греъм и Хънт във Англия са смешни и те го знаят.

Страхът и популизмът


Силата на армиите е да диктуват политиката и командването на ресурсите посредством преувеличаване на публичния боязън и това е главния минус на популизма. Като обожател на Съединени американски щати през целия си живот, аз постоянно съм се удивлявал на положителното, което силата и благосъстоянието могат да създадат за света. Ето за какво робуването на „ самия боязън ” е толкоз трагично. Да се търси “стабилност ” в Близкия изток и тя да бъде показана като обвързвана с сигурността на американската или английската страна, е нелепост. Зад всичките му лудории, свързани с мексиканската граница, гласът на Тръмп може да се окаже потребен.

(Превод за „ Труд “ – Павел Павлов)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР