За две-три седмици коронавирусът може да се пресече, ако се

...
За две-три седмици коронавирусът може да се пресече, ако се
Коментари Харесай

Кметът на Кюстендил: За 2-3 седмици коронавирусът може да се пресече, ако се спазва стриктно карантинният период

За две-три седмици коронавирусът може да се пресече, в случай че се съблюдава прецизно карантинният, т.е. рисковият интервал, съгласно кмета на Кюстендил Петър Паунов.
Там работи координационен механизъм по карантината, построен сред общината, Министерство на вътрешните работи и РЗИ.
„ Всички заявления, които постъпват от „ Гранична полиция “, РЗИ ги предава на нас. В деня незабавно - в 22 часа вечерта най-късно, сме на адреса, на който има човек под карантина. Той подписва декларация, че ще я съблюдава. По селата за това наблюдават кметове, кметски наместници. Хората също алармират. Дали сме телефони за контакти - всеки, видял човек, който би трябвало да бъде под карантина и не я съблюдава, неотложно ни уведомява “, уточни Паунов.
Според него този механизъм не е нещо значително, само че е дейно.
„ Четирима италианци, които бяха пристигнали непосредствено от летището в цеховете. Беше ни подаден сигнал. Това са технолози в една от обувните заводи. Пристигнали са като хора, които наблюдават качеството на производството – единствено, че без да съблюдават нужните ограничения. Веднага ги издирихме на място, взеха им проби за ковид . Те са под карантина, евентуално може би ще си заминат. Имаше и един наш съгражданин, дошъл от Италия, който си беше разрешил да си купи самун в едно от селата. Веднага се свързахме с него, подписа декларация. Днес за два случая също имахме сигнали. Веднага разследвахме. Единият, популярност Богу, се оказа без терзания. Другата дама е пристигнала от Франция. Въпреки това, евентуално и тя ще е в карантинен интервал, с цел да не тормози близките. Действаме човешки, етично “, сподели още градоначалникът.
Към днешна дата в община Кюстендил са карантинирани 59 души. На първия от тях през днешния ден му изтича карантинният период.
" Колкото е належащо “ - по този начин отговори Паунов на въпрос каква част от екипа му работят по този проблем  и добави, че това са работещите в обществени действия най-много и звеното по защита, което е в връзка с органите на Министерство на вътрешните работи.
В общината с казуса плътно  са се заели зам.-кметът по обществените въпроси, който е в непрекъсната връзка със заместник-началника на ОД на Министерство на вътрешните работи и с управлението на РЗИ, и чиновниците от обществените действия.
„ Хората за нашата община, когато погледнем анкетните карти и ги сортираме, там са заявили адрес, на който ще се каратинират . Веднага се свързваме с тях и ревизираме дали се съблюдава карантината. Оправомощаваме на място човек, който да следи дали тя се съблюдава. Проверяваме дали са контактни с други лица. Ако има такива - и тях слагаме под карантина, с цел да има нужното успокоение. Ако имат потребност от някакви артикули, а са подготвени да съблюдават карантината, сме подготвени да им окажем помощ “, добави градоначалникът.
В Кюстендил още предходната седмица са затворени спортните и културните комплекси. Автобусите от градския превоз на всеки час се дезинфекцират, автогарата, поликлиниките, постройките на общината, данъчните служби – на всички места, се дезинфекцира, където е предписано.
„ Бог да ни пази, само че и ние би трябвало да създадем всичко належащо “, акцентира кметът.
ОЩЕ: Ето противоепидемичните ограничения, които здравното министерство разгласи
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР