За дванадесета поредна година Сдружение за онкоболни и приятели в

...
За дванадесета поредна година Сдружение за онкоболни и приятели в
Коментари Харесай

Профилактични прегледи за онкозаболявания

За дванадесета поредна година „ Сдружение за онкоболни и другари ” в Пазарджик се причислява към Европейската седмица за битка с рака на маточната шийка. Инициативата обичайно се организира през последната седмица на месец януари – от 21 до 25.01.2019 година и минава под патронажа на кмета на Община Пазарджик Тодор Попов.

Целта на акцията е осъзнаването на битката против рака не като обособена орис, а като задача на цялото общество. По публични статистически данни на РЗИ, гр. Пазарджик предоставени от Комплексен онкологичен център, гр. Пловдив за записаните болести от злокачествени новообразувания в Пазарджишка област са новооткрити 1063 случая единствено за 2017 година Регистрираните болести от злокачествени новообразувания до края на 2017 година в нашата област са общо 10 259.

Ракът на маточната шийка е второто най-разпространено онкологично заболяване измежду дамите и за жалост в България, съгласно статистиката, всеки ден от рак на маточната шийка умира една жена. Страната ни е на едно от челните места по заболеваемост и смъртност от този тип рак в Европа. Това се дължи на късното диагностициране и подценяване на профилактиката. В България преди повече от шестнадесет години най-първо профилактични гинекологични прегледи и прегледи за рак на гърдата бяха инициирани от Сдружението в Пазарджик.

В Центъра за обществена рехабилитация и интеграция на лица с онкологични болести в гр. Пазарджик на ул. „ Александър Стамболийски ” № 16 на 24.01.2019 година от 10:00 до 12:30 часа в ЦСРИ Д-р Благова – рентгенолог ще прави пофилактични прегледи с ехограф на млечна и щитовидна жлеза на всички, които са се записали. Цената остава непроменена – 10,00 лева Следващата седмица Д-р Копев – хирург ще прави безвъзмездни за хората профилактични прегледи за рак на млечната жлеза. За авансово записване искащите могат да позвънят на тел.: 034/986-232, 0888/380-308 или да се запишат в ЦСРИ на лица с онкологични болести на посочения адрес.

По време на 17 – тата акция за битка с рака от октомври до декември 2018 година с преносимият ехограф и видеопринтер, дарени на СОП от дарителска акция, подкрепена от Екатерина Захариева, бяха прегледани общо 996 дами и мъже в Пазарджик и Областта за рак на млечна и щитовидна жлеза. Проследяват се 72 случая с открита патология, от които – 46 на щитовидна жлеза, 22 на млечна жлеза, 4 дами със подозрение за открит рак на гърдата по време на акцията ни. Ехографът има за цел да стигне до най – дребните и отдалечени кътчета на Пазарджишка област, да се организират прегледи с него и в труднодостъпни региони, и на хора в неравностойно състояние.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР