За два от турските вестници вчерашната среща между европейските лидери

...
За два от турските вестници вчерашната среща между европейските лидери
Коментари Харесай

Срещата на върха във Варна през погледа на медиите в Турция

За два от турските вестници вчерашната среща сред европейските водачи и Турция във Варна е водеща тематика. „ Заедно ще изградим мощна Европа “, написа проправителственият „ Сабах “. Материалът е съпроводен от фотография на четиримата ръководители, хваната за ръце, които насочиха обръщение за мощен съюз, написа изданието. „ Пълноправно участие е единствената ни цел “, извежда на напред във времето „ Миллийет “. Подзаглавия във вестника подчертават върху продължаването на разговора и възможна нова среща в идващите месеци. Турският президент Ердоган е представен за потребността от предприемане на спомагателни стъпки за отпадане на визите и че турските военни интервенции подсигуряват и сигурността на Европа.

Повечето вестници отразяват диалозите на първите си страници.   Центристкият „ Хюррийет “ написа: „ Трудните дни останаха обратно “. Изданието разяснява, че това е първа среща на най-високо равнище от към година насам и подчертават върху думите на турския водач, че оставянето на Анкара отвън процеса на разширение ще бъде груба неточност. От „ Хюррийет “ натъртват и на думите на Доналд Туск, че връзките би трябвало да се подобрят.

„ Европейски Съюз е стратегическата ни цел “, безапелационен е „ Тюркийе “, и проучва, че и двете страни са излъчили позитивни послания.  

„ Хабер тюрк “ е избрал да открои битката с тероризма. Очакваме мощна поддръжка, а не неоснователни рецензии, вестникът припомня думите на президента Реджеб Ердоган. „ Не ни остана самообладание “, пък тръби „ Гюнеш “.

Консервативният проислямски „ Йени Шафак “, който е непосредствен до ръководещата Партия на справедливостта и развиването, акцентира седемте условия на Турция към блока – визова либерализация, битка с тероризма, кипърският въпрос, възобновяване на Митническия съюз, бежанският въпрос и погашение на обещаните 3 милиарда евро, съдействието в областта на сигурността и комерсиално съглашение във връзка с сухопътния превоз. Последния въпрос визира и България като значима директна страна в търговията сред Европа и Турция.

„ Пролетен дух във Варна “, шеговит е умерено сериозният закостенял „ Карар “. Изданието прави оценка срещата като една от най-критичните и акцентира ролята на Жан-Клод Юнкер като поръчител, че договарянията за участие на Турция няма да бъдат прекъснати.

Срещата във Варна не намират място на първа страница в няколко всемирски леви издания: „ Евренсел “ и „ Коркусуз. “ Зейнеп Гюрчанлъ разяснява иронично в секуларисткия „ Сьозджу “ „ Поседяха, поговориха, липсва съответно решение по нито една тематика. “ Опозиционният „ Джумхурийет “ добавя, че погледите са били вперени в разтворилата се ножица сред Анкара и Брюксел, само че посланието „ разбрахме се “ не е било излъчено. Според вестника притегля внимание употребяваната от европейските водачи дефиниция за „ стратегическо партньорство. “ В подтекста на връзките с Австрия и вчерашната задочна замяна на реплики сред австрийския канцлер и турското държавно управление, „ Биргюн “ дефинира диалозите като „ напрегнати. “

Редица турски издания слагат акцентиране върху думите на президента на страната за Кипър и битката с тероризма. Поставените от България нерешени двустранни въпроси не намират отзив. ​

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР