За два дни Средновековието се настани с неговите одежди, оръжия,

...
За два дни Средновековието се настани с неговите одежди, оръжия,
Коментари Харесай

Средновековен фестивал в Пловдив


За два дни Средновековието се настани с неговите одежди, оръжия, храни, детски игри, песни и танци в полите на Джендем тепе в Пловдив, съобщи кореспондентът на БГНЕС от града.

Фестивалът под надпис " Животът в Пловдив през Средновековието" е проведен от фондация "Българско историческо наследство" с финансовата помощ на община Пловдив. 120 запалянковци, облечени в средновековни облекла, демонстрират на любопитните гости най-различни моменти от всекидневието и върховите мигове на хората от ΧΙΙΙ–ΧV век по тези места. А любопитни не липсват.

Голям интерес провокират оръжията и дуелите, които са в детайли обяснявани сега на осъществяване. За феновете стана ясно, че двама съперници могат цялостен час да се дебнат с мечовете, преди да си нанесат удар. Но той ще е съдбовен. Това е разликата с фехтовката. Могат да се опитат и достоверни храни от това време, приготвени в обилна софра. Преобладават зърнените и плодовете, всичко, което през днешния ден бихме нарекли здравословно. Не инцидентно хората от Средновековието по принцип са били слаби, както сочат източниците, храната им е била напълно природосъобразна.

Много деца има на фестивала, а забележителното е, че напълно добре се забавляват с игрите на връстниците си от това време. Оказва се, че няма май нищо по-устойчиво от концепцията да нанижеш обръч на забита пръчка в земята или да събориш дървения боец на съперника си, това си остава годно и до през днешния ден. Майстори ножари демонстрират по какъв начин се създават оръжията- ножове, мечове, топори, а дами в средновековно облекло тъкат коланчета на стан от това време. Гривна можеш и самичък да си направиш, като ти покажат по какъв начин са го правили.

Във фестивала има и пукотевица с лък, вещерство, плетене на ризници, сечене на монети, музика онлайн. Цялата демонстрация е подплатена със сказки на микрофон на разнообразни тематики, тъй че посетителите си потеглят освен с освежени сетива, само че и с много знания по въпроса. Има надпревари по пукотевица с лък, с камък, надпреварване с чували, с мечове и саби.

Тази вечер има възстановка на фолклорния обред Еньовден, прожекция на филмите " Симеон - великият сред царете" - " Син на мира" и "Литературата на Златния век", а малко по-късно е театралната режисура "Кентърбърийски разкази". Концерт ще имат три групи, които извършват музика от това време - „ Der Dudelgeist “, „ Ambient Folklore “ и „ Куцулан “. Освен мощния вятър, към този момент времето не заплашва провеждането на забавната демонстрация, която продължава и в неделя. Включително със смехории на феодален шут. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР