За два дни 22,8 тона пестициди са събрани от два

...
За два дни 22,8 тона пестициди са събрани от два
Коментари Харесай

За два дни събраха 22,8 тона пестициди в Червен бряг

За два дни 22,8 тона пестициди са събрани от два обекта в Червен бряг, заяви Министерство на околната среда и водите. Кметът се обръща към министъра за подпомагане за дефинитивно решение и на казуса с нелегално загробените рискови боклуци от батерии, които бяха открити край с. Рупци, община Червен бряг, при взаимна акция на прокуратурата и Министерство на околната среда и водите.

На площадката в пети квартал на Червен бряг се съхраняват към 200 тона рисков боклук, изгребан от силажна яма и бивше помощно стопанство , с. Рупци. Около 80 тона се съхраняват на регламентирана площадка в Долна Баня.

След изваждането пестицидите се реалокират на площадка, която има позволение за работа с рискови субстанции . В склада те ще престоят предпазени, преопаковани в съответни бидони, до изпращането им в лицензирани уреди за изгаряне с дълготраен опит, във Франция, Белгия, Швейцария, Дания, след съответно извършена процедура по нотифициране и получено единодушие. Тези страни са приемали пестицидите обезвредени в осъществяване на Българо-швейцарската стратегия.

Припомняме, че на 9 юли леки равнища на радиоактивност са регистрирани край Червен бряг, където прокуратурата проверява нелегално бунище за рискови боклуци.

В началото на юли беше открито, че част от отпадъците от акумулаторни акумулатори, открити на 1 юли край Червен бряг, са импортирани от Словакия и Румъния.

На 5 май тази година, беше обявено за разстройване на вноса на италиански отпадък в Червен бряг.

Братята Бобокови бяха задържани дружно с някогашния заместник-министър на околната среда Красимир Живков поради аферата с " италианския отпадък ".

За сагата с италианския отпадък, предопределени за страната ни, се заприказва при започване на декември, когато италианските управляващи заловиха противозаконни 815 тона отпадъци, предопределени за България.

На 13 юли прокуратурата разкрила и документи за боклука в Червен бряг. Същевременно количеството, което е намерено, надвишава това, което беше оповестено досега. Очаква се общото количество рисков боклук, който не предстои на следващо преработване, да надвиши 180 тона.

На 4 август Ревизоро ревизира за загробени пестициди в Червен бряг.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР