За думата война в Русия се закриват медии, а изричащите

...
За думата война в Русия се закриват медии, а изричащите
Коментари Харесай

Специалната операция за Русия вече е война, заговориха и за ...

За думата " война " в Русия се закриват медии, а изричащите се я изправят пред съда, в случай че имат поради нашествието в Украйна.

Въпреки това думата прозвуча в Народното събрание. Поне един път (засега), въпреки партията на въпросния народен представител (и лидер) да се разграничи от нея. Депутати и сенатори приказват за потребността от " готовност ", в съветския хайлайф се разясняват позволените неточности - по този начин, че думите да не наподобяват ориентирани към управлението, оповестява " Дневник ".

Дали с тези мнения Кремъл изследва публичните настройки и следи отзвука, или те са израз на различен вид противоборство, не е известно, само че процесът е реалност: сходни апели нямаше при изтеглянето от Киевска и Черниговска област, показано като жест на благосклонност и нов стадий от " спецоперацията ", при започване на пролетта.
Операцията прерасна във война, само че двете са различни
Най-силно отекна обръщението на водача на Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ, на доктрина най-голямата опозиционна) Генадий Зюганов, който на първото есенно съвещание на Държавната дума напряко назова " военната интервенция " " война ": за два месеца всичко " радикално " се изменило на фронта.

Той, несъмнено, не приравни съветската инвазия с война, само че в последната дума видя развой, произлизащ от западната поддръжка за Украйна.

Войната, счита Зюганов, има потребност от отговор и са нужни " оптималната готовност на сили и запаси, сближение на обществото и ясно установяване на целите ".

" Военнополитическата интервенция против нацистите, бандеровците, фашистите в Украйна прерасна в пълноценна война, която ни оповестиха американците, натовците и обединена Европа. Войната и спецоперацията се отличават коренно. Спецоперацията се афишира и можете да я прекратите. Войната не можете, даже да желаете. Трябва да стигнете до дъно ", сподели Зюганов.

В съветски канали в " Телеграм " се популяризират и други послания - да вземем за пример негов апел за всеобща готовност. Подобен коментар Зюганов имаше и пред публицисти в коридорите, където изясни: " По мое мнение за последните два месеца спецоперацията в Украйна и Донбас се трансформира във война. "

На общинско равнище съветници в Санкт Петербург към този момент се изправиха пред правораздаването: органът им може да се разпусне поради апели президентът Владимир Путин да бъде отхвърлен поради войната.

" Мобилизация, само че не военна ", а " в главите ", и сближение, желаят други две партии, " Справедлива Русия " на Сергей Миронов и Либералдемократическата партия (ЛДПР) на Леонид Слуцки.
Критики от съюзници
Не единствено опозицията - постоянно определяна като казионна от специалисти - повдигна въпроса. По тематиката приказва и Михаил Шеремет, член на комисията по сигурност и антикорупция. " Без тотална готовност основаването на военни основи, в това число в стопанската система, няма да реализираме съответни резултати. Факт е, че обществото би трябвало да е допустимо най-единно и квалифицирано за успеха ", сподели през вчерашния ден той.

Чеченският водач Рамзан Кадиров, правилен съдружник на президента Владимир Путин, подлага на критика министерството на защитата и загатна, че президентът въобще не знаел какво става в Украйна.

Като " скрита готовност " определяха някои специалисти комбинацията сред активността на частни военни компании и набирането на доброволни в Донбас в последните месеци.

В патриотични канали в " Телеграм " също се чуват апели за готовност. За това приказва и някогашният министър на защитата на самопровъзгласената и приета от Русия " Донецка национална република " Игор Стрелков, който стана сериозен към съветския метод във войната (и публично е изпаднал в недружелюбност, въпреки да продължава да живее в апартамент в Москва), бе наклеветен за критик след последния си коментар с обява на РБК, и се опита да заеме друга линия. " Вече половин година намерено и постоянно декларирам, че в случай че продължава по този начин да се води война, както шест месеца водят война войските ни под управлението на (Министерството на отбраната), ще претърпим в следствие съкрушително проваляне в тази война. Точка ", отбрани се той в " Телеграм ".

Вчера прессекретарят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков предизвести, че рецензията е допустима единствено в случай че е в границите на закона (т.е. в случай че не се отклонява от формалния дискурс на Кремъл), без значение дали приказва опозицията или утранационалисти. По думите му мобилизацията не е на дневен ред сега.

" Ако остават в границите на правното поле, това е плурализъм, само че тази линия е доста, доста тънка. Тук би трябвало доста да се внимава ", сподели Песков.

" Не, не съм съгласна ", споделя, потърсена от " Ел Паис ", Ксения Торстем - политик от друга община в Санк Петербург, основател на жест за поддръжка за десетките съветници. Попитана дали в Русия има плурализъм, както твърди Песков, тя (според вестника) се смее. " Отдавна не съществува. Имаше нови избори в Москва, а няма нито един самостоятелен консултант. Да се прави политика през днешния ден, е извънредно мъчно. Политиката не е допустима, единствено нещо като активизъм. "
Ще стане ли без мобилизация
" Правното поле " тревожи съществуващия съветски политически хайлайф. Самата КПРФ бързо се разграничи от Зюганов - даже макар изтъкнатата в думите му разлика сред съветската инвазия и западната помощ за Украйна. Заяви, че той призовал за готовност на стопанската система и политическата система, а не на популацията. Много съветски медии обаче към този момент бяха препечатали думите на водача.

От ръководещите Андрей Климов не се съгласи с Шеремет, а по-скоро поддържа концепцията за " сближение ".

Този диалог в белязаната от фактическа военна цензура медийна среда се води, до момента в който доста специалисти търсят отговора на същия въпрос: може ли войната да продължи по този метод.

" Главната причина за настоящето проваляне е идиотизмът на съветските управляващи. Идиотизъм и психопатия ", споделя в диалог с " Медуза " военният специалист Павел Лузин. " Поставени са цели, които не може да извърши нито една войска. "

Мобилизационната войска сама по себе си в Русия обаче е невъзможна към този момент няколко десетилетия: постоянна работа с резервистите няма от 70-те години на предишния век, промените на някогашния министър на защитата Анатолий Сердюков демонтираха институциите на мобилизационната войска, продължава Лузин. Освен това делегирането на власт на генералитета - каквото допуска мобилизацията - е проблематично за Кремъл, който не се доверява на генералите. Насилствената готовност пък може да е била допустима в селска Русия, не и през днешния ден - в Екатеринбург, Перм и Новосибирск.

В съветски медии се чуват и приветствени гласове - от военни репортери. Александър Сладков споделя, че военните би трябвало да се усилят пет пъти. Владлен Татарски, който имаше и " инцидентна " среща с известния като Готвача на Путин бизнесмен (зад частната войска " Вагнер " ) Евгений Пригожин и се преставя като участник в сраженията в Донбас от RTVI, отива още по-далеч: освен готовност с автомати " Калашников ", само че и " сигнален нуклеарен удар по Змийския остров ".

Все отново Лузин и съветските политици са съгласни за едно: в случай че не се промени нещо в настоящия метод, Русия ще загуби.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР