За друга сфера не се сещам, но в областта на

...
За друга сфера не се сещам, но в областта на
Коментари Харесай

Извадени от контекста

За друга сфера не се сещам, само че в региона на езикознанието и литературата българските политици се оказват същински корифеи.

Едно задълбочено проучване сигурно би открило, че главният литературно-критически принос на т. нар политически хайлайф у нас е в региона на теорията за подтекста, паратекста и хипотекста - понятия, които квалифицират разнообразни текстови или извънтекстови детайли, допълващи главното наличие.

Нашенските политици си служат с всичко това по този начин, както дяволът чете евангелието.

Каквото и да изтърсят в общественото пространство, разновидностите са два: или хората не са разбрали какво желаят да кажат, или някой е извадил думите им от подтекста! Може би, тъй като българският политик се придържа компактно към първозначението на този латински термин - "съединение, връзка, заплитане ". И тъй като той - българският политик прав ще почине, само че няма да допусне каквито и да било "връзки и сплитания " сред себе си и настоящите и наболели публични проблеми - получава се нещо шизофренно: по делата му е в подтекста (когато му изнася), по думите му (когато не му отърва) - отвън. Даже го заобикаля през девет планини...

Последният образец в този смисъл е случилото се с министъра на земеделието Десислава Танева. Както е известно, при започване на седмицата бе публикуван запис от съвещание на Консултативния съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство, на което Танева споделя следното: "Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, тъй като другояче и това (финансиране) ще ни спрат. В последна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но в този момент да се хвалим какви измамници сме? Утре нали ще кажат – значи не би трябвало да получавате тази помощ! ".

Казаното се отнася до резултатите от инспекциите, които довели до понижение на дотациите за тези аграрни стопани, които заявяват бурна земеделска активност, само че на процедура единствено "разчесват " буренясали и тревясали декари и хектари. Срещу еврозаплащане, естествено! А рекомендацията, чуваща се на записа, е поради Европейската комисия, която като нищо ще спре всевъзможни пари за българското земеделие,ако бъдат регистрирани сходни нарушавания.

Според отговорът на земеделското министерство, публикуван във връзка на оповестения запис, казаното от министър Танева било извадено от подтекста.

Ама несъмнено, че е извадено!

Нещо повече - този запис е учебникарски образец за паратекст: Танева просто се е пошегувала, само че никой не я е схванал, а мненията за казаното (подобно на бележките под линия) са основали друга художествена действителност. Реалност, която ни разкрива трагично по същността си противостоене - сред шегобийката Тенева и неприятните...

Да се върнем обаче към инспекциите.

Установени са големи злоупотреби. Например - в Хасковско, при декларирани към 2800 декара с краставици, не била открита нито една краставица.

Същото е с "едни " домати в Плевенско - получени са евросубсидии за декларирани 1240 декара, само че след това даже половин домат за една шопска салата не бил открит.

Така е с картофите,с лука, с пипера. Огромни блокове, действителни европари, а най-после... по пазарите купуваме 90% импорт - от Турция, Македония, Гърция, Полша, Китай и от кое място ли не другаде.

Очевидно живеем в друга действителност.: шопската салата съществува на хартия, само че сметката е същинска - и с надценката, и с % за обслужване. Засега заплаща единствено Европейската комисия, само че осъзнае ли Брюксел голата истина - ще си изиска парите назад.

Българските политици - с цел да получат нов еврочек (попълнен и неподписан) - ще платят масрафа с държавни пари. След което ще избият разхода като усърдно отупат брашнения чувал от всички страни по едно и също време. Защото прелестно знаят, че нас - данъкоплатците - няма кой да ни извади от подобен подтекст...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР