За Доналд Тръмп водещата роля на Съединените щати в Космоса

...
За Доналд Тръмп водещата роля на Съединените щати в Космоса
Коментари Харесай

Дмитрий Суслов: Милитаризацията на космоса върви с пълна сила

За Доналд Тръмп водещата роля на Съединените щати в Космоса е от основно значение. С декрет през февруари президентът сътвори американски галактически военни сили. „ С това решение демонстрираме на нашия народ, че пазиме ползите му, и че нашата мощност е ненадмината ", съобщи Тръмп в Белия дом.

По-малко от половин година по-късно, в деня на френската гражданска война, Еманюел Макрон също разгласи революционното си желание за свое военно командване за Космоса. „ През септември 2020 година ще създадем галактическо командване в границите на военно-въздушните сили, с цел да подсигуряваме развиването и укрепването на нашите благоприятни условия в космоса ", съобщи Макрон.

Подобни упоритости има и Англия. Неизбежно ли е надпреварата във въоръжаването на Космоса? Нашият сътрудник в Москва Ангел Григоров беседва с Дмитрий Суслов, зам.-директор за европейски и интернационалните проучвания във Висшето учебно заведение по стопанска система и специалист на влиятелния спорен клуб „ Валдай ".

Дмитрий Вячеславович, напоследък от Вашингтон, Лондон и Париж се чуват гласове за увеличение на отбранителните качества в космоса и за основаването на галактически войски. На какво се дължи това военно-космическо раздвижване?

Мисля, че то се дължи на общата борба сред Русия и Съединените щати, Русия и НАТО, която се ускорява напоследък. Ще припомня, че още по време на предходната Студена война, сега, в който великите сили и човечеството като цяло получиха опция да излязат в космоса, той незабавно стартира да се преглежда като спектакъл на военни дейности. Затова в действителност няма нищо ново. Единственото ново е първо, че имаме нова борба, която мнозина назовават втора Студена война. Второ, новите технологии, за разлика от 60-те, 70-те и 80-те години, разрешават през днешния ден в космоса да се разполагат по-надеждни от военна позиция и по-опасни системи.

За страдание милитаризацията на космоса върви с цялостна мощ. Общата тенденция е явна и тя е, че тези страни, които могат да си го разрешат от икономическа и военно-техническа позиция, гледат на космоса като на евентуално полесражение и основават галактически войски. Между другото Русия е една от тези страни. Руската федерация има галактически войски.

Но публично заявената позиция на Русия е, че тя е срещу милитаризацията на космоса.

Русия в действителност е срещу милитаризацията на космоса. Русия дружно с Китай нееднократно се е опитвала да реализира приемането на интернационално ниво на конвенции, които да забранят разполагането на оръжие в космоса. Засега това не се удава, тъй като Съединените щати и техните съдружници си мислят, че по силата на стопански и софтуерни фактори имат несъмнено предимство над Русия и Китай в конкуренцията за космоса.

Русия е на мнение, че разполагането на галактическо оръжие е доста рисково. Защото това, изключително в изискванията на повишение на точността на насочващите системи, увеличение на точността на спътниците, трансформира цялата земна повърхнина в цел за нанасяне на удари от космоса. Това внезапно лимитира военно-стратегическото въздържане. Това е доста рисково и в случай че милитаризацията на космоса продължи, това внезапно ще усили опасността от нуклеарна война. При изостряне на интернационалната конюнктура и Русия, и Съединените щати няма да имат различен излаз с изключение на да нанесат предпазен нуклеарен удар, опасявайки се, че в случай че се забавят с този удар, стратегическите им средства могат да бъдат унищожени с удар от космоса. Ето до каква степен може да се стигне.

През 1967г. Съветският съюз, Съединените щати и Англия подписват контракт, който не разрешава разполагането в космоса на оръжия за всеобщо поразяване. До каква степен този контракт е гаранция против милитаризацията на космоса?

Не е никаква гаранция, тъй като самият Вие вярно казахте, че този контракт не разрешава извеждането и разполагането в космоса на оръжия за всеобщо поразяване. Днес стратегически свойства имат освен нуклеарните бойни заряди, освен оръжията за всеобщо заличаване, а и неядрените оръжия, в това число високоточните. Въпросният контракт не не разрешава разполагането в космоса на неядрено оръжие. С помощта на неядрено оръжие могат да се вземат решение военни задания, които преди време се решаваха единствено благодарение на нуклеарно оръжие: заличаване на нуклеарния боеприпас на съперника и нанасянето на непоправими стопански вреди на евентуалния съперник.

И въпреки всичко, ще могат ли Русия и Съединените щати да се спрат в някакъв миг преди да е станало непоправимото?

Мисля, че договарянето ще бъде комплицирано в изискванията на актуалната извънредно конфронтационна атмосфера сред Русия и Съединените щати. Но мисля и че с времето ще се появи политическа воля за някакви въпреки и обособени дейности за ограничението на конкуренцията във въоръжаването в космоса. Например за ограничение на противоспътниковите оръжия. Защото другата опция е неприемливото ниво на опасност от нуклеарна война и неконтролираната конкуренцията във въоръжаването в космоса, която никому не е нужна.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР