За Доналд Тръмп началото на разследването на специалния прокурор Робърт

...
За Доналд Тръмп началото на разследването на специалния прокурор Робърт
Коментари Харесай

Мълър рисува съкрушителен портрет на президента, който не желае да се съобразява с правилата

За Доналд Тръмп началото на следствието на специфичния прокурор Робърт Мълър изглеждаше обезпокоително като завършек на неговото президентство. Затова той се опита да го спре.

Неговите траяли месеци старания разшириха границите на президентските пълномощия и правото, разкривайки един висш главнокомандващ, обхванат от самолюбие и решен да накара своите висши сътрудници да лъжат или да основават комплициране от негово име. Фактът, че мнозина са отказали да го създадат, може би е оказал помощ на Тръмп да се избави от това да бъде упрекнат във възпрепятстване на правораздаването.

Тези съветници на процедура са послужили като перила в един Бял дом, който постоянно наподобява, че няма такива. Юридически консултант на Белия дом, който споделил на президента, че по-скоро ще напусне, в сравнение с да уволни Мълър. Висш асистент от Западното крило, който дискретно пренебрегнал искане да съобщи известия до основния прокурор, който към този момент се бил отдръпнал от следствието.

" Тези случаи постоянно ставали на срещи уединено, на които президентът се опитвал да употребява служебната си власт отвън нормалните канали ", написал Мълър в своя отчет от 448 страници съгласно редактираната версия.

Епизодите, разказани от специфичния прокурор, обрисуват разобличаващ портрет на един президент, обхванат от следствието. Дори след повече от две години, изпълнени с разкрития за готовността на Тръмп да лъже или да притиска други да вършат това, отчетът на Мълър мощно притегли вниманието към незачитането на управническите правила от президента и готовността му да слага под подозрение както правните, по този начин и политическите ограничавания.

Тръмп и неговите съветници могат да приветстват обстоятелството, че траялото две години следствие е завършило без обвинявания в закононарушение против президента - освен за възпрепятстване, а и за незаконен скрит план с Русия за да му се помогне да завоюва изборите през 2016 година. Макар че голям брой хора, свързани с Тръмп, в това число някогашният консултант по националната сигурност Майкъл Флин и тогавашният началник на акцията му Пол Манафорт, в действителност се признаха за отговорни в закононарушения, нито един американец не беше упрекнат в сговор с Москва.

" Неговото най-силно опровергаване ще бъде това, че е на поста, ще остане на поста и ще бъде избран отново, тъй като демократите не разполагат с нищо ", сподели за президента висшата съветничка на Белия дом Келиан Конуей.

Всъщност идващите стъпки на демократите са неразбираеми. Някои членове на Конгреса евентуално ще продължат да упорстват за процедури за импийчмънт, макар че партийните водачи са скептични към този метод. Председателят на правната комисия към Камарата на представителите Джеролд Надлър желае Мълър да даде показания пред комисията до седмици и възнамерява да изпрати призовка за цялостния отчет и доказателствата, на които се основава той.

Все отново със своето привършване следствието на Мълър освен отговори на въпросите дали Тръмп и негови сътрудници са направили закононарушения, само че и акцентира какъв брой надалеч е стигнал Тръмп в разширението на границите на президентството и насърчаването на други да му оказват помощ в това.

Конгресменът демократ Адам Шиф, който е ръководител на комисията за разузнаване към Камарата на представителите, сподели, че дейностите на Тръмп може да не са били незаконни, само че са били " нечестни, неетични, аморални и неродолюбиви ".

Действията на Тръмп подхождаха на неговото държание като предприемач, когато той нае екип от юристи и медиатори в съмнителни покупко-продажби, с цел да се пази от правни проблеми. Един от тези дългогодишни довереници - юристът Майкъл Коен, беше повален при следствие, обвързвано с следствието на Мълър и концентрирано върху направено от него по време на акцията през 2016 година заплащане на пари на дами, твърдящи, че са имали полови връзки с Тръмп, с цел да ги накара да си мълчат.

В други аспекти на своето ръководство Тръмп също е уголемявал правните граници. Той неведнъж е нареждал на съветници по имиграцията да подхващат дейности, считани от тях за противозаконни, в това число прекъсване на всички мигранти да търсят леговище. Когато през последните седмици станало ясно, че тези съветници няма да изпълнят заповедите му, той подреди да бъде направена радикална смяна във висшите ешелони на министерството на вътрешната сигурност.

Това държание ясно отекна в отчета на Мълър.

Най-смайващият епизод е бил през юни 2017 година, когато Тръмп наредил на юридическия консултант на Белия дом Дон Макган да се обади на надзираващия следствието заместник-главен прокурор Род Розенстайн и да каже, че Мълър би трябвало да бъде уволнен, тъй като е в спор на ползи. Макган отказал, тъй като решил, че по-скоро би напуснал, в сравнение с да провокира възможна конституционна рецесия.

Два дни по-късно президентът пробвал различен метод, с цел да промени следствието. По време на среща с някогашния началник на акцията му Кори Левандовски той продиктувал известие, което Левандовски да съобщи на тогавашния основен прокурор Джеф Сешънс. Въпреки че Сешънс към този момент си бил направил отказ от следствието, Тръмп му нареждал намерено да назова следствието " доста незаслужено " към президента, да разгласи, че Тръмп не е направил нищо неправилно, и да каже, че Мълър би трябвало да ограничи своето изследване до " следствие на изборни намеси при бъдещи избори ".

Според Мълър Левандовски не желал да съобщи известието, по тази причина помолил висшия чиновник на Белия дом Рик Диърборн да го направи. Мълър написа, че настояването смутило Диърборн и той не го извършил.

Повечето съветници, които блокираха настояванията на Тръмп, след това напуснаха неговата администрация.

 

Джули Пейс от Асошиейтед прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР