За добро или за лошо времената на криза носят промяна

...
За добро или за лошо времената на криза носят промяна
Коментари Харесай

Препоръчай ми човек!: Най-търсените у нас мениджъри в момента и техните профили

За положително или за неприятно времената на рецесия носят смяна в фирмите. Промяна в пазарите, смяна при клиентите, смяна в метода на правене на бизнес. Често този вид трансформации вървят дружно с нуждата от лични промени, в това число по върховете на йерархията. Причините най-често са две:

 

1. Неспособност за справяне в новите условия

Има ръководители, които работят по-добре „ в нахлуване “ – когато компанията се развива, и такива, които са по-добри „ в защита “ – когато изискванията постановат стесняване и оттегляне. Компаниите схващат това (или го осъзнават в движение) и се постанова да подхващат съответните ограничения.

Понякога неспособността за реакци на смяната в изискванията е натурален ефек от отмалялост и привършване на даден водач до степен, че не е в положение да се оправи с провокациите и напрежението, подбудени от разразилата се рецесия.

 

2. Финансови аргументи

Във времена на рецесия фирмите са принудени да прибягват до всички способи за стесняване на разноските и един от тях е замяна на най-скъпо платените си чиновници с „ по-евтини “. В положителни времена заплатите и бонусите порастват и това е обикновено. При рецесия и неприятни резултати тези разноски наподобяват все по-неоправдани и се прибягва както до лични промени, по този начин и до непосредствено закриване на позиции. Това визира всички по цялата подчиненост на компанията, само че максимален финансов резултат има, естествено, смяната при високоплатените чиновници, в това число най-висшия мениджмънт.

Тези потребности водят до всекидневно текучество във висшия мениджмънт на фирмите при рецесии. Наблюдава се и „ замяна “ – мениджърите – нападатели се реалокират в компании с разрастващ се бизнес, а „ бранителите “ – в компании, изправени пред провокации. Ако някой управителен кадър не е подобаващ за дадена обстановка, това не го прави неприятен управител и при други условия той се оправя ослепително. Компаниите добре схващат това.

И по този начин:

 

Кои са най-търсените мениджмънт позиции през есента и зимата на 2020?

Всичко занапред следва и мощно ще зависи от обстановката във всяка една компания и фокусът, от който има потребност. Но на база опит и първоначалние индикации, могат да се откроят следните профили:

 

Финансов управител с фокус върху ликвидността и паричните потоци

Основните му задания са свързани с разбор на финансовата информация, обвързвана с компанията и създаване на предвиждания и модели за понижаване на рисковете и оптимизация на приходите и разноските. Популярната смешка твърди, че главното качество на финансовия управител е да споделя „ НЕ “. Като че ли това е главното условие към финансите във време на рецесия. Той споделя КОЛКО.

 

Оперативен управител, който се грижи за оптимизацията

Моето схващане за гений на оперативния управител е обвързвано със способността му за взимане на решения на база най-малко информация, а това е една от спецификите на рецесията – неналичието на информация. Особено значими са дилемите му по оптимизация на процесите, тъй че компанията да стана по-ефективна и ефикасна, да създава тактики, както за оптимизация на работата и процесите, по този начин и за разкриване на нови пазари и понижаване на загубите. Той е и един от главните комуникатори с хората в компанията, дружно с HR мениджъра. Негова задача е да измисли КАК да стане и след това да ОРГАНИЗИРА всичко.

 

Мениджър продажби , който проучва пазарите и нарастване на продажбите

В рецесия активността на мениджъра продажби е от главно значение за триумфа на компанията. Той следи измененията в пазарите, създава проектите за продажби, задава и управлява продажбените таргети за чиновниците. Сред главните му задания е и построяването на дълготрайните партньорски взаимоотношения с клиентите.

 

Диджитал маркетинг управител: развиване на онлайн каналите за позициониране

Много компании пренебрегваха целенасоченото насърчаване на цифровия маркетинг и връзки, само че COVID-кризата и локдаунът трансформираха играта по този начин, че в този момент на практика всеки е задължен бързо да влезе в крачка и с този аспект на работата. Диджитал маркетинг мениджъра проектира и управлява осъществяването на маркетинг акции в обществени мрежи и други онлайн пространства за привличане на евентуални клиенти и бъдещи чиновници.

Независимо че маркетинг разноските са едни от първите, които се орязват, диджитал маркетинга нормално е пощаден. Нещо повече – значимостта му в този момент пораства, откакто от ден на ден дейностите по рекламата се изнасят онлайн.

 

HR управител с умения за персонализирано отношение  

HR реализира връзката сред чиновниците и високите равнища на компанията. Той е другият основен комуникатор, с изключение на COO. Негови са отговорностите по привличане, само че и по задържане на хората в компанията. На него ляга и грижата за здравето и добруването на чиновниците, по организацията на всички законови и освен ограничения за запазване здравето и живота на хората в изискванията на ковид рецесията.

За страдание, негови са и отговорностите по освобождение на хора, когато това се наложи. Не единствено самият акт, само че и планирането на всички административни, финансови и организационни аспекти на този скръбен акт. Не единствено КОЛКО, само че КОГО, ЗАЩО и КАК.

Обикновено времената на рецесия са свързани с огромно натоварване на HR мениджъра и миналите месеци го потвърдиха.

 

Кризисен управител: обединител на напъните и гръмоотвод за реакциите

Оставих този профил за най-после, тъй като назначението на специфичен спешен управител е необичайност в България. Обикновено тази функционалност се извършва от оперативния шеф, финансовия или даже от изпълнителния шеф. Неговите задания са свързани с разбор на спешните обстановки, правене на проект за справяне и сформиране на екип, нормално в състав Финансов управител, HR управител, PR, Digital marketing, IT, Юрист. Бързата мисъл и опцията за работа напрегнат са съществени качества.

Кризисните мениджъри рядко са известни и по тази причина е добре да се наемат външни за компанията фрагменти, стига да могат да се оправят, с цел да се резервира имиджа на висшия мениджмънт. Стара смешка гласи, че разликата сред спешния управител и терориста се състои в това, че терориста има поддръжници. Всъщност това е годно за всички, които работят по превъзмогването на спешните обстановки в компанията. Независимо от аргументите за промяна на съответните мениджъри – свързани с представянето или финансови, избирайте новите извънредно деликатно. На тях ще се падне задачата да преведат компанията през сложните времена.

 

Светлозар Петров, ръководещ шеф на JobTiger

 

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР