За добро или за лошо, имаме сценарии, които да следваме

...
За добро или за лошо, имаме сценарии, които да следваме
Коментари Харесай

Американските мъже губят интерес към бащинството

За положително или за неприятно, имаме сюжети, които да следваме през целия живот. Един от тях е да намерим сътрудник, да се установим, да имаме деца.

Според скорошно изследване обаче, фокусирано върху първите две десетилетия на 21 век, от ден на ден мъже в Съединени американски щати не се интересуват от последната част - бащинството.

Робърт Бозик, шеф на Центъра за проучване на популацията в Хюстън, проучва данни от три източника: Националното изследване на фамилния напредък, изследването „ Наблюдение на бъдещето “ и така наречен проучване „ Преход към зрелост “, написа Fast Company.

Първият източник съдържа данни за над 18 хиляди мъже, които дават отговор на въпроси за това дали желаят или не да имат деца в бъдеще. Втората анкета пита над 20 хиляди зрелостници какъв брой деца желаят и каква е вероятността да желаят деца. Третото проучване събира данни за над 1600 млади мъже на възраст от 18 до 28 години, в това число данни за това до каква степен фамилните отпуски (и по-конкретно тези, свързани с грижа за дете) имат значение за тях.

Бозик открива, че през последните две десетилетия броят на бездетните мъже, които не желаят деца, се е удвоил.

Междувременно броят на мъжете, които споделят, че е значимо да имат наставнически отпуск, е намалял в интервала сред 2005 година и 2015 година

Pew Research заяви през ноември 2021 година, че коефициентите на плодовитост (средния брой деца, които би родила една жена през целия си фертилен период) са били рекордно ниски преди началото на пандемията от COVID-19, макар че са се повишили леко от този момент.

Проучването на Бозик допуска, че казусът може да не се усъвършенства скоро. „ Ако с течение на времето все по-малко мъже имат интерес към бащинството, кумулативният резултат от това възходящо равнодушие може в допълнение да потисне равнищата на раждаемост в Съединени американски щати “

Цялото изследването е оповестено в Journal of Marriage and Family.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР