За днешното заседание по делото срещу бившия военен министър Николай

...
За днешното заседание по делото срещу бившия военен министър Николай
Коментари Харесай

Президентът Радев ще свидетелства по делото срещу Ненчев

За днешното съвещание по делото против някогашния боен министър Николай Ненчев за контракта с Полша за ремонт на самолетите МИГ-29 е свикан като очевидец президентът Румен Радев. Той ще би трябвало да даде показания пред съда, защото преди да бъде определен за държавен глава бе пълководец на Военновъздушните сили.

Ненчев е притеглен под отговорност за два обособения случая, в които съгласно прокуратурата е направил закононарушение по работа, от което са настъпили обилни нездравословни последствия.

Обвинението твърди, че от май до септември 2015 година Ненчев не е обезпечил авиационната сигурност и летателната валидност на авиацията на Военновъздушните сили, като не изпълнявал договорите за ремонт на съветските изтребители с компанията производител " РСК МИГ ", а преговарял с Полша.

" Вместо тези контракти да бъдат приведени в действително осъществяване, министър Ненчев е споделил на своя заместител – Десислава Йосифова, да ги пази в служебната си каса и да не подхваща каквито и да било дейности по осъществяването им, с цел да не бъде сбъднат ремонтът на самолетите, благосъстоятелност на страната ни в АО " РСК МИГ ". Същите инструкции министър Ненчев траял да дава и през идващите няколко месеца на подчинените си в министерството ", настояват от прокуратурата.

От ноември 2014 година до края на март 2016 година Ненчев не утвърдил и план за капиталов разход за ремонт на елементи и доставка на аварийни елементи за самолетите МиГ-29, с което не обезпечил авиационната сигурност и летателната валидност на Военновъздушни сили.

По думите на Ненчев президентът също считал, че за ремонта на МИГ-овете е трябвало да се водят договаряния и с Полша, с изключение на с Русия.

Иначе част от процеса протича при закрити врата като за всяко съвещание съдът взема решение дали да е обществено или не, защото обвинителният акт е с гриф за секретност. Въпреки настояването на арбитър Петър Стоицев и на подсъдимия, и отбраната му прокуратурата отхвърли да разсекрети обвинителния акт. Повече за позицията на държавното обвиняване четете тук.

Обвинението против Ненчев бе повдигнато дни откакто кабинетът " Борисов 2 " подаде оставка, а два месеца по-късно внесе и обвинителния акт. Съдията докладчик, на който бе разпределено делото - досегашният прокурор Стефан Милев, го прегледа за часове и насрочи дата за първо съвещание стремително, на което прикани всички над 20 очевидци по делото. То по-късно бе преразпределено, тъй като Милев бе определен за краткотраен началник на Софийския областен съд. " Новият " арбитър по проблема наложи друга дисциплинираност - за опция за по-качествено разпитване на очевидците, като дефинира още три дати за разпита на останалите.

Срещу Ненчев има и друго дело - във военния съд за облеклата на армията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР