За диалог между властта и хората, чиито животни бяха унищожени

...
За диалог между властта и хората, чиито животни бяха унищожени
Коментари Харесай

Президентът Радев разговаря с кметове и фермери от селата с огнища на чума

За разговор сред властта и хората, чиито животни бяха унищожени поради чумата прикани президентът Румен Радев в Болярово. Той се срещна с фермерите и кметовете на засегнатите от чумата обитаеми места, с цел да чуе техните проблеми.

 © Българска телеграфна агенция
Димитър Панайотов е към този момент някогашен притежател на 800 овце, умъртвени поради чумата. Той споделил с президента Радев, че към момента не е получил протоколи, и счита, че има разминаване в броя на умъртвените животни. Не има вяра и че болестта е пристигнала от незаконен импорт на животни от Турция.
Димитър Панайотов, животновъд, с. Шарково: Имам 8 позитивни проби, пък аз за мене няма заболели. След като няма смъртност, значи няма заболели.
След среща с кметовете на четирите наранени от чумата села президентът прикани за разговор с цел да се преодолее недоверието в институциите. Според него в района има сериозен проблем и той не е единствено в бранш Животновъдство.
Румен Радев, президент на Република България: Тази празнота, която се получи сред хората тук и властта, не може да се запълни единствено с финансови обезщетения. Трябва дълготрайна, устойчива политика на страната за възобновяване на поминъка на тези хора и той няма да се изчерпи единствено с тези обезщетения, каквито и да са те. Разбира се, чухте и от самите хора че те са незадоволителни с цел да възстановят своя занаят, изключително по-дребните стопани. Трябва и административни ограничения.
В Шарково, където към момента са живи козите на баба Дора поражда нов проблем, угрижен е кметът на селото.
Иван Апостолов, кмет на село Шарково: Създават се леки спорове сред локалното население и протестиращи…става и спор сред хората в селото, на тези които умъртвиха животните и към момента живите козички на баба Дора. Хората недоволстват, че към момента това се случва и не могат да си получат компенсацията.
В отговор сдружението, получило позволение за митинги, отдръпна поддръжката си за останалите в Шарково протестиращи.
Георги Дражев: Апелирам към кмета и полицията да осъществят по силата на закона надзор по наша молба да отстранят тези, които сега не престават без да пита да стачкуват, да се разхождат в инфектираните региони, да лимитират придвижването на фотографи, телевизионни екипи.
Утре се чака да бъдат умъртвени и последните останали животни в Шарково.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР