За действащи мостове, тунели и планински проходи няма да бъде

...
За действащи мостове, тунели и планински проходи няма да бъде
Коментари Харесай

Няма да се събират такси за тунели, мостове и проходи, обеща МРРБ

За настоящи мостове, тунели и планински проходи няма да бъде събирана спомагателна такса. Това твърди в свое публично известие районното министерство (МРРБ).

Министерството излезе с публична позиция поради пуснат за публично разискване план за Наредба за изискванията и реда за събиране на таксите за особено прилагане на републиканските пътища или на части от тях и за прилагане на обособени уреди по републиканските пътища.

Държавата обаче влиза в съществени разяснения - откакто бъде въведена електронна винетка и тол такса, надлежно за леките коли и тежкотоварните коли, няма да се събира такса за към този момент настоящите уреди по републиканската пътна инфраструктура. Допълнителни такси няма да се начисляват за пътищата, за които ще се заплаща тол такса.

" С плана за разпоредба не се вкарват нови такси. Чрез него подзаконовата нормативна уредба ще бъде приведена в сходство с последните промени в Закона за пътищата.

За прилагане на обособени уреди по републиканските пътища, посочени в лист, признат с решение на Министерския съвет и обнародван в " Държавен вестник ", могат да се вкарват такси за прилагане. Такава опция има и сега – заплащат се такси да вземем за пример за моста над река Дунав в посока Русе - Гюргево ", прецизират от Министерство на регионалното развитие.

В плана за разпоредба, още в член 1 написа следното: " С наредбата се дефинират изискванията и редът за събиране на такса за прилагане на обособени уреди по републиканските пътища по член 10, алинея 4 от Закона за пътищата - мостове, тунели и/или планински проходи, посочени в лист, признат с решение на Министерския съвет и обнародван в " Държавен вестник ". А във въпросния текст на Закона за пътищата написа следното: " За прилагане на обособени уреди по републиканските пътища по алинея 1 - мостове, тунели и/или планински проходи, посочени в лист, признат с решение на Министерския съвет и обнародван в " Държавен вестник ", може да се вкарва такса за прилагане на съответното оборудване и/или проход. Тази такса не се вкарва за пътищата, за които се събира такса по алинея 1, т. 2. ". Алинея 1, точка 2 на Закона за пътищата се отнася категорично за уреди, за които е платена тол такса, до момента в който алинея 1, т. 1 се отнася за винетната такса !

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР