За девет месеца в света са сключени 140 M&A сделки

...
Коментари Харесай

Бум на сделките с центрове за данни


За девет месеца в света са подписани 140 M&A покупко-продажби в промишлеността на центровете за данни 
(снимка: CC0 Public Domain)

Продължава мощната динамичност на покупко-продажбите по обединение и усвояване (M&A) в промишлеността на центровете за данни. Нови данни на Synergy Research демонстрират, че през първите девет месеца на 2022 година по света са подписани 140 такива покупко-продажби на обща стойност 30 милиарда $.

Освен това се приготвят още няколко съглашения за сливания и придобивания на стойност 17 милиарда $. Повечето от тях се чака да бъдат публично завършени до края на годината. Ако прибавим към това транзакции, които са осъществени без авансово обществено уведомление, тогава равнището на интензивността на M&A в промишлеността на центровете за данни тази година може да се съпостави с рекордните равнища от 2021 година

Миналата година е имало 216 покупко-продажби за центрове за данни на стойност над 49 милиарда $, регистрира Synergy Research. Това е с 41% повече от резултата за 2020 година, който възлиза на 34 милиарда $ и се считаше за връх.

Забележителна наклонност на пазара на центрове за данни в последно време е притокът на частни средства. Ако в интервала от 2015 година до 2018 година делът на частните вложители представляваше единствено 42% от общия размер на сливанията и придобиванията, то с повишаване на M&A интензивността през 2019-2021 година, делът на частния капитал в общата стойност на покупко-продажбите се усили до 65%. Според резултатите за първите три тримесечия на 2022 година, този дял към този момент надвишава 88%.

Централните събития на настоящата година бяха закупуването на американския колос за центрове за данни CyrusOne от капиталовите компании KKR и Global Investment Partners за 15 милиарда $, както и придобиването на Switch от инфраструктурните вложители DigitalBridge Group и IFM Investors за 11 милиарда $.
още по темата
През 2021 година имаше още две сходни мегасделки на стойност към 10 милиарда $ всяка – поглъщането на операторите на центрове за данни CoreSite и QTS. Това са най-впечатляващите съглашения за сливания и придобивания в историята на промишлеността.

И четирите добити компании в последните две години са измежду 15-те най-големи снабдители на услуги за колокация в света, а на американския пазар те заемат от трето до шесто място, отстъпвайки по мащаб единствено на Equinix и Digital Realty.

Търсенето на изчислителна мощ в центровете за данни непрестанно нараства, разяснява Джон Динсдейл, старши анализатор в Synergy Research. Тенденцията се подхранва от бързото разгръщане на пазарите на облачни услуги, разширението на така наречен хипермащабни оператори на центрове за данни и продължаващото разпространяване на цифрови услуги за потребителите и бизнеса.

„ За операторите на центрове за данни това е добра вест, само че казусът е, че даже най-големите от тях не могат независимо да обезпечат нужното финансиране за напредък, тъй че те от ден на ден прибягват до външни вложители или продажба на нестратегически активи ”, споделя Динсдейл.

В същото време бързо разрастващата се екосистема от центрове за данни „ е магнит за компании за частни финансови вложения с огромни парични запаси, търсещи атрактивни благоприятни условия за дълготрайни вложения ”. Имайки това поради, не се вижда краят на взрива на M&A в промишлеността на центровете за данни, заключава анализаторът.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР