За десетина дни България е увеличила повече от два пъти

...
За десетина дни България е увеличила повече от два пъти
Коментари Харесай

Дефицитът на тестове спъва по-масовото изследване за Covid-19 у нас

За десетина дни България е нараснала повече от два пъти направените проби за Covid-19 от 6500 към 27 март на 15 899 към 5 април, стана ясно след оповестените за първи път от Министерството на здравеопазването данни за обсега на тестването. Така за последните 10 дни са направени съвсем 9400 теста при под 7000 за съвсем двата месеца откогато стартира тестването у нас – при започване на февруари. Разкриването на от ден на ден лаборатории, които правят PCR проби, доста е повишило потенциала за тестване и този развой продължава, като скоро ще могат да се изследват сред 2500 и 3000 проби за денонощие. Дефицитът на проби обаче пречи на всеобщото проучване у нас, заради което страната ни е измежду изоставащите в Европейски Съюз.

Според началника на щаба против разпространяването на заболяването ген. Венцислав Мутафчийски страната ни е на междинните равнища в Европейски Съюз, само че информация в данните за останалите страни демонстрира, че сме по-скоро на опашката по индикатора брой проби на 1 млн. души дружно с страни като Гърция, Хърватия, Полша, Унгария, Румъния. Броят направени проби естествено зависи и от времето, през което те се вършат, защото разпространяването на Covid-19 в Централна и Източна Европа се забави и всеобщото проучване се прави от по-скоро. В групата с по-малък брой проби обаче попадат и страни от Западна Европа като Франция и Англия.

“До предходната седмица бяхме с 1200 теста на 1 млн. души, в този момент сме 2200 на 1 млн. “, сподели Мутафчийски. Той уточни, че зад нас има страни от района, само че надалеч пред нас са да вземем за пример Латвия и Словения.

Дефицит на проби

По думите на Мутафчийски разкриването на лаборатории не е задоволително за увеличение на броя проби. “Все отново би трябвало да имаме и задоволително проби. Снабдяването с проби е като с всички персонални защитни средства. Те не са някаква друга категория, която ей по този начин се намира доста елементарно. Непрекъснато текат диалози, най-много на междуправителствено равнище, тъй като към този момент частни снабдители доста мъчно се доставят с проби и намесата на държавното управление е решаваща. В момента чакаме 70 000 броя от тестванията настрана от тези 600 000 PCR теста от Европейски Съюз. Кога ще дойдат, ще ви уведомим “, сподели Мутафчийски.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР