За десета поредна година агенцията за бизнес информация SeeNews изготви

...
За десета поредна година агенцията за бизнес информация SeeNews изготви
Коментари Харесай

Български компании в Топ 100 на Европа по приходи

За десета поредна година организацията за бизнес информация SeeNews изготви годишна ранглиста на най-големите 100 компании по общ доход за 2016 година, както и на стоте най-големи банки по общи активи и на най-големите 100 застрахователи по брутно записани награди в Албания, Босна и Херцеговина, България, Косово, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Румъния, Черна гора и Хърватия.

Освен главните три ранглисти, SEE TOP 100 включва спомагателни ранглисти, отразяващи както позиционирането през 2016 година, по този начин и през последното десетилетие на най-печелившите и динамични компании, тези с най-голяма загуба, най-успешните промишлености, както и фирмите с максимален доход на глава от популацията. Изданието включва и изявленията с представители на водещи компании, както и разбори на най-бързо разрастващите се промишлености.

Повишеното вътрешно търсене, растящите частни вложения и заетостта не престават да оказват влияние върху икономическия напредък в Югоизточна Европа през 2016 година, подпомагани и от исторически най-ниската инфлация. Голяма част от търговците на дребно и производителите на коли - двете промишлености, които са най-чувствителни към промени при разполагаемия приход и потребителското държание - се възползваха от удобните стопански условия. Същевременно, петролните и газови компании, които обичайно преобладават в класацията на най-големите компании в района, не престават да търпят загуби, които въздействат върху общия доход на участниците в класацията.

Въпреки това комбинираната чиста облага на 100-те най-големи компании се е нараснала с 39% спрямо облагата на участниците в класацията от миналата година.

България попада в класацията с девет представители, което е с двама по-малко спрямо миналогодишното издание. „ Лукойл Нефтохим Бургас “ АД още веднъж е с най-хубаво показване в страната и резервира пето място в общата ранглиста. По-назад в класацията е и „ МК Аурубис България “ АД, която заема дванадесето място по отношение на седмо от година по-рано, последвана от „ Лукойл България “ ЕООД на 16-то място.

Общо 17 са българските банки – участници в класацията SEE TOP 100 Banks, което е с един по-малко по отношение на миналата година. „ Уникредит Булбанк “ АД е най-големият български заемодател, запазващ шеста позиция в класацията, следван от банка „ ДСК “ ЕАД на 13-то място.

Деветнадесет български застрахователи влизат в класацията SEE TOP 100 Insurers. Тазгодишният максимален осигурител е „ Лев Инс “ АД заемащ 20-то място, вместо миналогодишния представител на тази позиция - „ Армеец “ АД. На 22-ро място се подрежда „ Булстрад Виена Иншурънс Груп “ АД.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР