За десет години обажданията на Националната телефонна линия за деца

...
За десет години обажданията на Националната телефонна линия за деца
Коментари Харесай

800 000 сигнала на Националната телефонна линия за децата

За 10 години позвъняванията на Националната телефонна линия за деца в България 116 111 са към 800 000. Това оповестяват от Фондация "Асоциация Анимус " в прессъобщение във връзка Международния ден на телефонните линии за деца - 17 май. Телефонната линия за деца 116 111 работи в България от 2009 година За интервала от 10 години са осъществени над 135 000 съвещания - с деца, както и с родители, близки на деца, загрижени жители.

Телефонната линия е за консултиране, информиране и помощ на деца. Има национално покритие, действа 24 часа, 7 дни в седмицата и е безвъзмездна. На нея могат да звънят всички жители по отношение на проблеми за деца. Това е опция за деца, родители, експерти, родственици, съседи, другари, близки - без значение дали са от град или малко село, дали имат тежък проблем или дребно запитване, да се обадят на тази линия и да беседват със експерт.

Екипът на "Асоциация Анимус " обслужва линията от 2009 година, се напомня в известието. От Асоциацията показват, че за 10 години хиляди родители са се свързали с тях, с цел да търсят информация, ориентиране, да споделят, че детето им е станало обект на неприятно отношение или просто да обсъдят въпроси, свързани с децата им. Голям е броят и на близки на деца или жители, които потърсили експертите, обезпокоени за някое дете.

Деца се обаждат анонимно, с цел да споделят своите детски проблеми. Те се обаждат на първо място за своите взаимоотношения - с връстници, другари, за сантиментални увлечения, за разочарования и съмнения, свързани с тях. Искат да приказват и за свои прекарвания на самотност или тревога или да задават свои въпроси. За естествените неща, свързани с порастването, допълват от екипа, обслужващ линията.

Обслужването на линията се разпорежда от Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) на снабдител на обществени услуги след конкурсна процедура по Закона за публичните поръчки. Фондация "Асоциация Анимус " обслужва линията след сполучливо явяване на тези състезания, с покриване и съблюдаване на редица нормативни условия и надзор, декларират от фондацията.Линията се финансира от държавния бюджет и други източници на финансиране за тази линия не се позволяват и употребяват.

Екипът се състои напълно от експерти - бакалаври или магистри е сферата на логиката на психиката, педагогиката, обществените действия, се показва в известието. Всеки минава през деликатна селекция и серия изявленията, профилирано образование за телефонно консултиране и стадий на наблюдаване на работата му. От членовете на екипа се изисква освен обучение, само че и висока мотивация, предпочитание за работа с деца, откровен интерес към проблемите на децата и детското развиване, комуникативност и толерантност, допълват от Фондацията. Екипът от време на време минава през надграждащи образования, с цел да се покачва потенциала им за работа по сложни случаи.

Сигналите се изпращат неотложно на съответната дирекция "Социално подкрепяне " за осъществяване на изследване и оценка на сигнала. В дирекциите "Социално подкрепяне " има основани отдели "Закрила на детето ", които са локални структури на Агенцията за обществено подкрепяне и обществените служащи поемат работата по сигнала. В взаимозависимост от казуса се алармират и органите на Министерство на вътрешните работи (съответното районно ръководство или към "Национална система 112 ") и районните ръководства на образованието към Министерството на образованието (МОН).

Всеки сигнал се записва документално в Агенцията за протекция на детето, която следи и управлява работата по сигналите. Дирекциите "Социално подкрепяне " са задължени да изпратят в Агенцията информация за резултатите от подхванатите от тяхна страна дейности.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР