За Деня на народните будители платформата за грамотност прави подарък

...
За Деня на народните будители платформата за грамотност прави подарък
Коментари Харесай

„Как се пише?“ със 100 важни правила за българския език

За Деня на националните будители платформата за просветеност прави подарък на читателите си
За Деня на националните будители, 1 ноември, ще разгласява 100 значими правила за българския език. По случай светлата дата за нашата култура и 10-ата годишнина от основаването на платформата за просветеност в продължение на 10 дни ще бъдат качвани по 10 правила.

Всички фенове на уеб страницата, а и тези, които до момента не са попадали на него, само че се стремят да покачат езиковата си просвета, постоянно ще имат елементарен достъп до тях, изяснява създателката на „ Как се написа? “ Павлина Върбанова, лекар по български език и създател на учебници за прогимназиалния и гимназиалния стадий. Правилата са съпроводени с образци. Има и задания, които всеки може да опитва да реши, а след това да свери отговорите си и да разбере кои правила е позабравил или в това време са се трансформирали, или към момента не е овладял.

„ Поставяме началото на акцията точно на този празник, в който е добре да си напомним, че възрожденските ни будители са се стремили да вдъхнат у народа предпочитание освен да се освободи политически, само че и да се просвети, да се образова, да доближи равнището на другите културни нации “, уверена е Върбанова. Тя добавя, че стремежът е да се насочи вниманието към персоналната езикова просвета.

Според нея непрекъснато се приказва, че нивото на езикова просветеност пада, само че до момента в който липсват целенасочени старания и дейности, до момента в който обособеният човек не си даде сметка за личната си езикова подготовка и не постави персонални старания, грамотността на българите няма да се увеличи. „ Тя е резултат от персонални старания – не идва наготово “, напомня Павлина Върбанова.

Кампанията „ 10 х 10 значими правила за българския език “ ще протече в 10 поредни делнични дни – от 1 до 14 ноември. Освен 10-те правила за правописа, пунктуацията и граматиката на българския език ще има по 2 задания със затворен отговор, като ще се избира сред 4 вероятни. Едната задача ще е по-лесна и ще има единствено 1 верен отговор, а другата ще е по-трудна и броят на правилните отговори ще бъде 1, 2 или 3, само че няма да се показва. Верните отговори дружно с пояснения ще се дават на идващия работен ден дружно с новата група от 10 правила и новите 2 задания.

Важно е да се означи, че решаването на дилемите не е със спортен темперамент, тъй като задачата на акцията е не да открои отличници, а да помогне на пишещите българи да открият кои са пропуските в езиковата им просвета и да ги подтикне да ги запълнят.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР