За дефиницията за енергийна бедност ще бъдат използвани три ключови

...
За дефиницията за енергийна бедност ще бъдат използвани три ключови
Коментари Харесай

Пеканов: За дефиницията за енергийна бедност ще има 3 критерия

За дефиницията за енергийна беднотия ще бъдат употребявани три основни критерия, които да дефинират положението на семействата. Това са рентабилен, обществен и жилищен аршин. На базата на тези данни в този момент се изготвя дефиницията. Това изясни вицепремиерът Атанас Пеканов по време на конференцията " Да понижим сметките - енергийната беднотия и цените ", проведена от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП).
Още по темата
Той изясни, че сега се приготвят измененията в Закона за енергетика, а юристите приготвят текстовете финално преди внасянето им за обзор от служебното държавно управление. Пеканов обаче не се ангажира с по кое време тъкмо може да бъде призната в Народното събрание дефиницията за енергийна беднотия.

Именно този термин е основен, с цел да продължи потреблението на средства от европейските фондове, напомни Пеканов. В момента за разпределяне на идващия транш от средствата по Плана за възобновяване са 66 и откакто се завършат промените, ще може да се изиска разпределяне на парите. В момента няма риск от загуба на средствата, даже и при закъснение на промените, безапелационен бе Пеканов.

Цените на енергоносителите са свързани и с войната, само че те започнаха да се покачват още близо година и половина преди този момент. Това изясни при откриването на конференцията евродепутатът Сергей Станишев от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. По думите му високите цени на енергоносителите са свързани с обстоятелството, че Европа се оказа прекомерно подвластна от импорт на енергоносителите и не създава задоволително лична сила.

Според Станишев тематиката за цените на енергоносителите, на тока, на отоплението, се дискутира доста необятно във всяко едно семейство в България и Европейския съюз (ЕС) и е в центъра на публичния спор и икономическия дневен ред на страните от блока.

През 2021 година Евростат е отчел, че 7 на 100 от хората в Европейски Съюз са имали проблеми с естественото отопление през зимата. В България този % е три и половина пъти по-висок, в сравнение с е в Европа. " Това слага тематиката пред българските институции като отговорност пред жителите ", разяснява евродепутатът.

Станишев уточни, че групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал е почнала политическа и социална акция, която се назовава: " Да понижим сметките ", чиято активност е ориентирана както към националните държавни управления, по този начин и към европейските институции.

От ПЕС са предложили Европейски Съюз да утвърди 100 милиарда евро незабавна поддръжка за семействата, които са най-засегнати от енергийната беднотия в навечерието на зимата. Според Станишев ресурсите могат да дойдат както от настоящи европейски стратегии, по този начин и от спомагателна солидарна вноска, освен свърхпечалбите в енергетиката, само че и в банковия и фармацевтичен бранш. Освен това групата на българските социалисти в Екологичен потенциал упорства дерогацията във връзка с тавана на бюджетните разноски да бъде отсрочена за нужното време, с цел да може да има " фискално пространство " за всяко едно държавно управление да вземе нужните решения и да подкрепи своето население, без това да бъде наказвано. Освен това не трябва да се позволява спиране на достъпа до природен газ и електрическа енергия за уязвими семейства. Общо ограниченията, които групата предлага, са 15 на брой, посочи още Сергей Станишев.

Цел на акцията " Да понижим сметките " е и да се натисне Европейска комисия да предприеме незабавно дейности по тематиката за бедността. В същото време Зелената договорка може да бъде значим инструмент за превъзмогване на този проблем. Станишев изрази страдание, че на конференцията не пристигнаха представители на Министерство на енергетиката. Именно в техните ръце е в този момент да приготвят измененията в Закона за енергетиката и дефиницията за енергийна беднотия.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР