За държавните зрелостни изпити тази година няма да има промяна

...
За държавните зрелостни изпити тази година няма да има промяна
Коментари Харесай

Без промяна в изпитната програма на държавните зрелостни изпити тази година

За държавните зрелостни изпити тази година няма да има смяна в изпитната стратегия, сподели пред БНР заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

От 5 до 18 март е времето, в което 12-токласниците би трябвало да подадат заявки за явяване на държавен зрелостен изпит. С него те вършат избор на предмет, по който ще държат втори държавен зрелостен изпит.

Изпитите след 7-ми клас няма да бъдат дружно с държавните зрелостни изпити, сподели още тя. На 17 юни ще бъде изпитът по БЕЛ, на 19 юни - по математика, а на 21 юни – външно оценяване по непознат език, който е по избор.

Таня Михайлова уточни още, че през тази година ще има опция да се явяват на национално външно оценяване с оглед кандидатстване в учебните заведения по-късно и възпитаници, които са от непозната просветителна система. До 10 януари те би трябвало да подадат заявки за явяване на този изпит в районните ръководства на образованието.

Заплатите във всички учебни заведения би трябвало да са увеличени от 1 януари, планувани са средства за всички, безапелационна бе Михайлова в изявление за предаването „ Преди всички “. Заявеното нарастване е не по-малко от 20%:

„ Стартовата заплати за учителите, които стартират за първи път в системата, ще бъде 920 лева Увеличение ще има и за старшите и основните учители – надлежно 955 лева и 1005 лева Заложени са 1065 лева за зам.-директор и 1140 лева за шеф. Това са главните заплати. Предвидени са и средства за нарастване за добита професионална квалификационна степен. За учителите, които водят документи, за втори час на класа, сумата е увеличена на 36 лева Лекторският час е повишен на 7,20 лева Това са спомагателни заплащания към заплатата на учителите. Отделени са и 36 млн., които ще бъдат разпределени за непедагогическия личен състав “.

Миайлова акцентира, че е променено условието за назначение на психолози. Преди се изискваше 1 психолог в учебно заведение с над 400 възпитаници, в този момент броят на учениците е понижен на 350.

Предвидените стъпки са извънредно значими за привличенето на стимулирани учители, добави още зам.-министърът:

„ Увеличаването на заплатите е доста значимо за мотивацията на учителите, само че тази специалност е и предопределение. През последната година се вижда засилен интерес към учителската специалност, на влизане и на млади сътрудници с нови хрумвания и упоритости. За да бъде дейно и качествено образованието, не зависи всичко единствено от учителя, зависи и от учениците. Те също би трябвало да бъдат стимулирани. Качествената трансформира става само и единствено посредством обучение, единствено по този начин можем да реализираме ефикасни резултати в нашето общество “.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР