За държави с много пушачи като България е обичайна голяма

...
За държави с много пушачи като България е обичайна голяма
Коментари Харесай

Експерт бие тревога: Не купувайте къща и кола на пушачи - токсични са

За страни с доста пушачи като България е нормална огромна толерантност към навика и омаловажаване на нездравословните му резултати. Нови изследвания на педиатри в центъра по рака в Бостън потвърждават, че цигарата има не един и два (от пасивното пушене), токсични живота, а и спомагателен трети.
Незабележими отрови, отлагани с дима при пушенето, се наслояват в домовете и колите на пушачите и не престават да тровят, предизвестяват учените. Нивото на токсичност в цигарения пушек е просто астрономическо спрямо други отрови в околната среда.
Дори да не си проличава външно, във всички затворени пространства, в които не е пушено скоро, само че все пак се усеща мирис на замърсен пепелник, се излъчват токсини. Изследователите ги назовават пушек трета ръка. С времето той става забележим - като пожълтяване на стените и купето, непрекъсната миризма от меките мебели и подовите настилки. Особено добре прилепват в килими и порьозни повърхности като облицовки с гипсокартон. Тези наслоявания не изчезват при нормалното разчистване. Много хора въобще не позволяват, че това е повече от интериорен проблем.
Доказателствата са относително нови и няма данни какъв брой дълго токсините от трета ръка пушек остават в дома, автомобила и други затворени пространства. Обаче се знае сигурно, че съединенията са рискови за човешкото здраве.
Не може да се приказва за безрисково равнище на експозиция на тютюнев пушек - в него има над 250 потвърдено отровни субстанции, а нездравословните са даже хиляди, споделят лекарите. Те акцентират доста предшестващи изследвания, които демонстрират, че да вземем за пример даже ниски равнища на олово са свързани с намален коефициент на просветеност.
Освен това оловото може да повреди фронталните дялове на детския мозък, а цианидите от дима затрудняват снабдяването на клетките с О2. За дребните, които даже единствено заради ниския си растеж са в най-голяма непосредственост до пода, рискът е забележителен. Основното безпокойствие на откривателите е за въздействието на токсините върху дребните деца, болните и възрастните жители на дома. Бебетата пълзят по килима, спят на меки легълца и си играят с порьозни предмети, които може да имат към момента невидимо, само че тровещо замърсяване от наслоените отрови от дима. Освен това дребните деца поставят в уста играчки и други предмети, паднали на пода.
Болните и възрастните, както са с отслабена имунна система, прекарват доста време на закрито и са изключително изложени на риск в домовете с пушачи, даже околните им да димят в тяхно неявяване.
Цианидите (служат и за химически оръжия) са най-опасните съединения в цигарения пушек. Те конкурентно се свързват с хемоглобина в кръвта и по този начин блокират снабдяването на тъканите с О2. Проучвания при плъхове демонстрират, че експозицията на тютюнев токсин е водещата причина за синдрома на неочаквана гибел при новородени. Според учените повода е угнетяване на дишането.
Изследователите акцентират, че и арсенът - суровина за отрова за мишки, участва в дима. Дори и след проветряване химикалите, останали от цигарите, не престават да бъдат проблем за развиващия се детски мозък. Той е неповторимо предразположен даже на извънредно ниски равнища отрови.
Учените означават и различен факт - дребните деца гълтам към два пъти повече прахуляк от възрастните. С математически модели е било изчислено, че това излага дейно децата на 20 пъти повече отрови спрямо другите членове на фамилията.
Има и голям брой други резултати, измежду които образуването на евентуално разболяващи сътрудници като нитрозамин - заключителен токсин от реакция на субстанции от дима с въздуха.
Малко преди последното изследване в различен план учени от университета на щата Калифорния в Ривърсайд откриват при бозайници, изложени на остатъчните отрови от цигарен пушек, промени в черния дроб още на първия месец.
За половин година резултатът бил към този момент доста видим. Едновременно с това се открива нараснал стрес и като последица от него имунна отмалялост - термин, който медицината употребява за намаление на защитните сили на организма.
По време на опита калифорнийските учени усановяват у опитните животни и поява на инсулинова устойчивост. Представлява намалена сензитивност на клетките към инсулина. Това кара панкреасът да създава огромни количества от хормона и по този метод изтощава жлезата. Инсулиновата устойчивост се счита за предвестител на диабета.
Ефектите нормално не се свързват с дима трета ръка, защото той е към момента незабележим за обществото проблем. Втората причина е, че сред бавното отравяне и клиничните признаци на заболяване минава доста време.
Проучванията в тази област ще продължат и ще бъдат потвърдени още доста увреждащи резултати от дима трета ръка, разяснява доктор София Ангелова - експерт по белодробни заболявания и един от българските лекари, приели като идея повишението на информираността на обществото за вредата от пушенето. Тя цитира и изследване за количеството на отлаганията във времето. За една година в дома на човек, който пуши по към 20 цигари дневно, трайно по стените и порьозните повърхности се наслоявали отрови, измежду които единствено смолите били най-малко 100 грама. Това е повода доктор Ангелова да поучава своите пациенти да не купуват втора употреба жилища и коли на пушачи като метод да избегнат отровите, всмукани от дима. Доказано е, че тези отрови след време подлежат на десорбция - стартират да се отделят още веднъж във въздуха, изясни експертът.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР