За Дъкхи Лий тенисът е най-добрата възможност да оцелее в

...
За Дъкхи Лий тенисът е най-добрата възможност да оцелее в
Коментари Харесай

Няма невъзможни неща: Южнокореец стана първият глух тенисист с победа в тура

За Дъкхи Лий тенисът е най-хубавата опция да " оцелее в обществото ". Южнокореецът губи слуха си, когато е едвам 6-годишен, само че не разрешава това да го спре в преследването на кариера на професионален тенисист. А резултатът от неимоверните му старания към този момент е налице.

21-годишният Лий, който е номер 212 в света, победи швейцареца Хенри Лааксонен със 7:6, 6:1 в първия кръг в Уинстън-Салем и се трансформира в първия ням тенисист в историята с триумф в главната скица на шампионат от АТП тура.

Making history

South Korea’s Duckhee Lee is the first-ever deaf @ATP_Tour player - and picked up his first ATP win in Winston-Salem

(Via @WSOpen)pic.twitter.com/s19tgRc7QK
— Tennis TV (@TennisTV) 20 август 2019 година

" Хората ми се подиграваха поради увреждането ми. Казваха ми, че не трябва да играя. Беше в действителност мъчно, само че приятелите и фамилията ми помогнаха да се оправя. Исках да покажа на всички, че мога да го направя ", показа след мача Дъкхи Лий.

Той не владее жестомимичния език. Като дете неговата майка го кара да се научи да чете по устните, с цел да улесни връзката си с близките. Самият той признава, че е било много съществено предизвикателство да стартира да схваща съдиите на линиите или съобщаването на резултата.

Снимка: Getty Images

Липсата на слух го кара да развие зрението си и да усъвършенства напредването си по корта, с цел да компенсира невъзможността да чува по какъв начин топката се отбива от ракетата на противника.

Лий става експерт на 15 години, а през април 2017 година стига и кариерен връх - номер 130 в света. На три пъти се проваля в последния рунд на квалификации за влизане в главната скица на шампионати от Големия шлем.

Първата му победа в тура бе посрещната с неспокойствие освен от околните му, само че и от други тенисисти. " Победих го преди няколко години. След мача той пристигна при мен с гугъл преводач и ме попита: " Какви са ми слабостите. " За човек, който е ням и не приказва британски по никакъв начин добре, да направиш нещо сходно... Аз не бих го направил. Беше в действителност крепко ", сподели по негов адрес Тенис Сандгрен.

Снимка: Getty Images

" Очевидно това е огромен минус, тъй че с цел да може да прави това, което прави, се изисква голямо изпитание. Тенисистите се осланяме на слуха си в доста случаи ", сподели някогашният номер 1 в света Анди Мъри.

В идващия кръг Лий ще срещне третия подложен Хуберт Хуркач. 21-годишният южнокореец се надява, че с тази победа ще послужи за образец, че няма невъзможни неща, стига да се бориш крепко.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР