За да вдигне наложеното вето за присъединяването на Северна Македония

...
За да вдигне наложеното вето за присъединяването на Северна Македония
Коментари Харесай

Фалшиви новини. Петков и ЕС отрекоха, че ветото за Северна Македония се вдига


За да вдигне наложеното несъгласие за присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз България желае съблюдаване на рамковата позиция, призната от Народното събрание, включването на българите в конституцията на Скопие, както и спазването на Договора за другарство, добросъседство и съдействие и това не се е трансформирало. Това съобщи министър председателят Кирил Петков на конференция с еврокомисаря по съседство и разширение Оливер Верхеи в София.

„ Това са били нашите полемики и преди и в този момент. Работим дружно да забележим дали е допустимо Европейски Съюз да бъде поръчител за тези три условия “, сподели Петков. Той отхвърли изказванията на „ ИТН “, че под негово управление страната е водила „ паралелна “ външна политика по отношение на Скопие. Това беше един от мотивите, поради които водачът на партията Слави Трифонов разгласи, че и „ изтегля “ четиримата нейни представители от държавното управление.

„ Когато някой прави едностранни подправени вести или се пробва да изведе политически дивиденти на гърба на тази тематика, дано да застане с индивида, който му е споделил това, и да каже какво тъкмо е имал поради ”, сподели още Петков.

За неналичието на смяна в договарянията и неналичието на реализирано съглашение сред София и Скопие удостовери и еврокомисар Верхеи. Той напомни, че това e четвъртото му посещаване в страната за последните шест месеца и че през това време са били търсени решения, които да придвижат процеса по присъединение на Северна Македония напред.

„ Опитвам се да намеря решение и това, че се връщам още веднъж и още веднъж, значи, че още не съм разкрил решение “, сподели еврокомисарят и дефинира обстановката като „ изнервяща “ за него и останалите представители на Европейски Съюз, участващи в процеса. Той удостовери, че организира срещи и с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски, както и че по време на визитата си в София се е срещнал с външната министърка Теодора Генчовска и му следва среща с президента Румен Радев.

„ Все още ми липсва поддръжката на една страна членка и това е България “, сподели още Верхеи във връзка начало на договарянията за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз.

В сряда Трифонов упрекна Петков в „ национално изменничество “, защото е вземал „ решения срещу волята на българския народ “ в опит да бъде свалено ветото, което България наложи върху началото на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейски Съюз.

В четвъртък в изявление за бТВ външният министър Теодора Генчовска сподели, че в министерството има налични паметни мемоари за срещи, които Петков е водил с европейски дипломати по тематиката Северна Македония. Тя посочи, че от диалози с „ представители на европейски институции “ е станало ясно, че министър председателят е давал „ други сигнали “, разнообразни от формалната позиция на България.

„ Има паметни бележки, всичките с гриф, когато е належащо, пред органите, които би трябвало могат да бъдат показани “, сподели Генчовска.

В сряда сходна теза изрече и ръководителят на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов .

Напрежението сред двете обединения за Северна Македония се натрупа от месеци, през които представителите на партията на Трифонов и самият водач в дадени обещания за повдигане на ветото.

Премиерът дефинира изказванията като погрешни и единственият метод да „ клатиш обединението и да получаваш политически заем е да играеш тази националистическа карта “. Той уточни още, че през последните седмици напълно се е отдръпнал от тематиката и работата е била в ръцете на министър Генчовска.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР